Financiar

# recuperare permis suspendat # recuperare permis #permis suspendat #permis

Cum iti recuperezi permisul suspendat. Portita legala care iti da sansa sa ajungi mai repede la volan

Conducatorii auto care au permisul suspendat pentru o perioada de 60 sau 90 de zile, au posibilitatea de a solicita reducerea acestui termen si pot reveni la volan mult mai repede. Perioada dupa care se poate redobandi permisul de conducere variaza si este influentata de o serie de factori legati de abaterea comisa, in cele mai multe dintre cazuri.

De subliniat faptul ca soferii pot obtine reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile in urma sustinerii unui examen teoretic. "De aceasta reducere pot beneficia doar conducatorii care detin permis de conducere de mai mult de un an si care nu au beneficiat de aceasta metoda de reducere in ultimii 3 ani", potrivit autovit.ro.

Sustinerea examenului teoretic se face in resedinta de judet unde s-a emis permisul de conducere, iar dupa sustinerea si promovarea sa, actele doveditoare se vor trimite pe raza Inspectoratelor de Politie Judetene in care a fost savarsita fapta.

Un lucru de mentionat este ca un proiect de lege care permite sustinerea testului la orice serviciu al Politiei rutiere din tara urmeaza sa ajunga, in curand, la votul decisiv in Camera Deputatilor.

"Examenul teoretic poate fi sustinut doar in primele 30 de zile de la data la care a intrat in vigoare suspendarea dreptului de a conduce un vehicul, nu retinerea propriu-zisa a permisului. Astfel, in cazul in care ti-a fost retinut permisul, insa ai primit o dovada de circulatie cu o valabilitate de 15 zile, examenul se sustine la 30 de zile de la data expirarii dovezii de circulatie", au mai explicat specialistii de la Autovit.

Care sunt abaterile pentru care poti reintra mai repede in posesia permisului auto suspendat

  • nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale;
  • depasirea sau trecerea pe culoarea rosie a semaforului;
  • nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere;
  • circulatia pe sens opus, cu exceptia cazului in care se efectueaza o manevra de depasire;
  • conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, atunci cand fapta nu este incadrata drept infractiune;
  • nerespectarea restrictiilor de circulatie pe un anumit segment de drum.

Mai mult decat atat, perioada de suspendare a permisului auto se poate reduce si in cazul soferilor care au depasit cu 50 km/h viteza regulamentara, insa doar prin indeplinirea a doua conditii:

  • viteza cu care soferul a circulat sa nu fie mai mare de 70 km/h;
  • daca viteza de deplasare a fost mai mare cu 70 km/h, soferul sa nu fi fost sanctionat in ultimele 12 luni pentru aceeasi abatere.

Cand nu este posibila reducerea perioadei de suspendare a permisului

Conducatorii auto care savarsesc anumite abateri de circulatie nu vor putea solicita reducerea termenului de suspendare a permisului.

De asemenea, la expirarea acestei perioade, vor fi nevoiti sa sustina un test teoretic pentru a-si recapata permisul. In categoria acestor abateri gasim:

  • conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice, atunci cand fapta este incadrata drept infractiune;
  • comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, in urma caruia s-a constatat ca soferul consumase bauturi alcoolice;
  • trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand barierele sunt in curs de coborare sau cand semnalele acustice si vizuale sunt pornite;
  • acumularea a 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat.

Totodata, soferii care se bazau pe contestarea procesului verbal, nu mai pot face acest lucru, aceasta in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totusi, daca soferii comit alte abateri care duc la suspendarea permisului, in urmatoarele doua luni de la data restituirii carnetului auto, dreptul de a conduce un autovehicul va fi suspendat din nou, iar la termenul initial se vor adauga 30 de zile de suspendare.

Specialistii de la Autovit recomanda soferilor sa circule prudent, cu grija fata de ceilalti participanti la trafic si respectand toate regulile de circulatie in vigoare. "Astfel, nu va mai fi nevoie sa-ti faci griji in legatura cu toate procedurile de redobandire permis si nici cu amenda pe care vei fi nevoit sa o platesti".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea