Financiar

#credite #refinantare #comision de rambursare anticipata

Cum iti poti reduce rata la credit prin refinantare

Eliminarea comisionului pentru rambursarea anticipata a creditelor si scaderea dobanzilor din ultima vreme au facut ca, in prezent, sa fie mai ieftin sa iei un al doilea imprumut, cu care sa il refinantezi pe primul.

Cotidianul Evenimentul Zilei a realizat un calcul pentru un credit de nevoi personale in valoare de 10.000 de euro, contractat in aprilie 2007, pe o perioada de 10 ani.

Potrivit calculelor, rata din aprilie 2010 ar fi fost de 139 de euro, iar suma returnata pana la acel moment ar fi fost 4.650 de euro, dintr-un total de 16.500 de euro care trebuie dati inapoi.

Mai aveti, astfel, de platit 11.850 de euro, pe parcursul a 7 ani. Daca doriti insa sa rambursati anticipat creditul, nu trebuie sa platiti decat 7.840 de euro, iar dupa data de 20 iunie, acest lucru se poate face fara a mai plati si comisionul de rambursare anticipata .

Pentru a rambursa anticipat, puteti lua un alt credit, in valoare de aproximativ 7.950 de euro (potrivit Evenimentului Zilei, suma include un comision de acordare de 1%). Rata pentru acest credit, pe o perioada de sapte ani (cat v-ar fi ramas de platit din primul), la dobanzile din prezent, ar fi de 129 de euro, mai mica decat in cazul primului imprumut..

Calculele s-au facut la dobanda medie din aprilie 2007 de 9,01% si DAE de 12,06%, pentru un imprumut de nevoi personale. In aprilie 2010, dobanda medie a ajuns la 7,42%, iar DAE la 9,33%.

Analistii: Eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata va relansa creditarea prin refinantare

Mai multi analisti intervievati de agentia NewsIn sunt de parere ca reducerea sau eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata va relansa piata refinantarilor, iar bancile vor fi fortate sa reduca costul imprumuturilor vechi pentru a-si pastra clientii.

Intrarea in vigoare a noii Ordonante care reduce nivelul CRA la maximum 1% pentru toate imprumuturile, inclusiv retroactiv, pentru creditele aflate in derulare, elimina barierele din calea refinantarii creditelor vechi.

"Comisioanele de rambursare anticipata reprezentau o bariera in calea refinantarii creditelor, intrucat clientul trebuia sa scoata din buzunar inca 5-6% din principal", spune Anca Bidian, presedintele Asociatiei Brokerilor de Credite si director general al firmei de brokeraj bancar Kiwi Finance.

Ea sustine ca majoritatea refinantarilor vin in prezent din zona creditelor de consum si transforma mai multe imprumuturi vechi ale aceleiasi persoane intr-un singur credit garantat imobiliar (sau intr-un credit "consolidat").

Din 20 iunie, comisionul de rambursare anticipata scade la 1% pentru creditele cu dobanda fixa si dispare la cele cu dobanda variabila

Ordonanta ce transpune directiva europeana pentru credite va fi publicata joi in Monitorul Oficilial si va intra in vigoare peste 10 zile, clientii bancilor putand beneficia de prevederile acesteia din 20 iunie, a declarat joi presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

Astfel, dupa 20 iunie, clientii vor putea solicita bancilor returnarea anticipata a creditelor cu un comision de rambursare de maximum 1% pentru credite cu dobanda fixa daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an, si de 0,5% daca aceasta perioada este mai mica de un an.

La 10 zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, bancile vor avea la dispozitie alte 90 de zile ca sa modifice contractele de credit, implicit valoarea comisionului de rambursare anticipata, prin acte aditionale la contractele initiale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea