Financiar

Cum iti planifici cheltuielile

Planificarea cheltuielilor lunare este o activitate mai putin placuta pentru majoritatea persoanelor. Bugetul unei persoane sau al unei familii pare intodeauna limitat.
La inceputul fiecarei luni e bine sa iti treci pe o foaie toate cheltuielile pe care le ai de facut: chiria, intretinerea, telefoane, internet si alte utilitati sau creditul la banca. Primul lucru la care trebuie sa te gandesti atunci cand iti faci un plan al cheltuielilor este ca acestea sunt in general la fel, in fiecare luna.
In fiecare luna trebuie sa platesti intretinerea, creditul si alte utilitati. Restul de bani care iti raman, chiar daca putini, nu trebuie cheltuiti haotic, pe lucruri inutile. Mai ales in perioada de criza, fiecare banut pus deoparte sau cheltuit corect iti va da o siguranta.
Dupa intocmirea acestei liste vei putea observa mai usor unde se duc banii tai in fiecare luna si cat iti mai ramane. In acest fel poti lua anumite masuri pentru a-ti atinge un anumit scop. De exemplu, vrei sa economisesti pentru o vacanta, pentru o haina frumoasa, mult prea scumpa pentru bugetul tau sau pentru un gadget mai stilat.
Daca la sfarsitul lunii vei observa ca veniturile tale nu acopera cheltuielile curente, trebuie sa identifici in lista acel capitol unde poti face economii. Vei vedea in lista ta si cheltuieli de care te poti lipsi, cheltuieli care erau facute in mod inutil.
Daca ai credit la banca, una dintre modalitatile de a diminua cheltuielile este sa obtii o refinantare . In cazul in care ai contractat mai multe credite, refinantarea permite consolidarea tuturor imprumuturilor intr-un singur credit, cu costuri mai mici. De asemenea, este indicat sa renunti la cardurile de credit. Acestea incurajeaza in mod subliminal cheltuielile si au dobanzi destul de mari. Atunci cand faci cumparaturi, este recomandat sa folosesti numerar si nu cardul.
O alta solutie pentru a diminua cheltuielile este crearea unui Cont de economii. Lunar, dupa ce iti platesti toate darile, pune deoparte cel putin 10% din veniturile tate intr-un cont separat, care nu permite oricand retragerea banilor. De obicei, bancile ofera dobanzi mai mari la acest tip de produs. Astfel, economiile tale se vor inmulti mult mai bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea