Financiar

#evitare datorii #datorii

Cum evitam sa avem datorii?

Incepem articolul printr-o intrebare surprinzatoare: care este cea mai sigura metoda pentru preventia sarcinii? Tin si acum minte cat de socat am fost cand am citit in adolescenta un articol pe aceasta tema, iar raspunsul a fost... abstinenta. Mi s-a parut extrem de ciudat sa recomanzi asa ceva deoarece mi se parea la mintea cocosului ca cineva care poate sa ramana abstinent nu va depasi titlul articolului!

Adolescenta a trecut, iar ca adulti in floarea varstei avem cu totul alte probleme. Iar una dintre acestea este cum facem sa nu mai avem datorii. Abstinenta de la credite suna excelent in teorie, insa in practica implica o disciplina de fier pe care foarte putini dintre noi o au. Iar statisticile din Romania arata clar ca nu suntem singurii care gandesc astfel: 44% dintre compatrioti se gandesc serios sa contracteze un credit in urmatoarele sase luni (Sursa: sondaj GfK, finalul anului 2018).

Cele mai cautate credite

Motivele pe care acestia le invoca sunt printre cele mai diverse, de la renovarea casei la cumpararea unei masini, dar apar si cheltuieli legate de sanatate sau cele care pot fi incadrate pur si simplu la categoria Diverse. Este greu sa estimam daca acest lucru este bun sau rau, insa este interesant ca nu mai putin de sase din 10 participanti la studiu au declarat ca din totalul veniturilor lor lunare, 10-30% se duc pe plata ratelor la creditele active. Pare destul de incomod, dar rezultatele studiului mai arata si ca opt din 10 se simt confortabil in a-si plati ratele, cu alte cuvinte, nu este o presiune constanta si greu de dus.

Educatia financiara este esentiala

Doar 8% dintre romani s-au aratat in acelasi studiu increzatori ca nu vor apela la un credit, iar acesta este cel mai mic nivel din Uniunea Europeana. Un procent atat de mare de persoane deschise la plata unor dobanzi si taxe doar pentru a beneficia de niste bani in avans ar putea fi semnul unei educatii financiare slabe. in sprijinul acestei observatii vine si descoperirea ca 43% dintre romani vorbesc despre aspectele financiare exclusiv cu partenerul de viata, cu prietenii doar 11%, iar acelasi procent alege ca nu mentioneze in conversatiile lor aspectele financiare. La serviciu se discuta despre bani de catre doar 2% dintre romani.

Toate aceste statistici sunt in contradictie cu procentul de 86% care cred ca este important si foarte important sa existe o educatie financiara inca de pe bancile scolii.

Daca datoriile sunt inevitabile, cum le facem responsabil?

Institutiile de creditare, bancare si nebancare, sunt constiente ca nevoia noastra de bani tine de un impuls primar si greu de controlat de a cheltui. Conform specialistilor din cadrul programului de educatie financiara denumit sugestiv Banometru, datele de mai sus indica faptul ca avem o relatie mai degraba nesanatoasa cu creditele: ne place sa cheltuim mult peste cat castigam, deseori fara sa ne gandim la costuri si la consecinte. Sanatos este sa facem economii, sa avem un fond de rezerva si de urgenta, iar, daca apelam la un credit, sa ne informam cat mai bine.

Inainte chiar sa ajungem sa incheiem un contract sau sa ne imprumutam, internetul ne ofera numeroase metode prin care putem sa ne asiguram ca am ales oferta care este cea mai convenabila pentru finantele noastre. Toate bancile au siteuri oficiale cu informatii detaliate, iar daca este sa luam un credit nebancar, avem la dispozitie instrumente precum comparatorul international de credite Finbino - www.finbino.com/ro, unde gasim si informatii detaliate, bine structurate despre avantajele si dezavantajele acestor credite. Astazi, ofertele sunt pe masura cererii si putem apela inclusiv la un credit nebancar prin telefon, util pentru cei care nu au timp de pierdut, dar care se recomanda doar celor care dau dovada de responsabilitate in relatia cu banii.

Alegerea furnizorului de credit este doar primul pas, este important apoi sa citim tot ce scrie in contract, sa cerem o simulare exacta a ratelor, sa stim exact ce fel de dobanda presupune imprumutul si ce comisioane sunt. Sa ne informam asupra tuturor costurilor cand vrem un credit este cea mai buna alternativa la a economisi inteligent si a crea un fond de urgenta la care sa apelam in caz de nevoie.

Autor: Stefan Petrescu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea