Financiar

Cresterea salariala din Romania, pe locul trei din Europa

Cu o crestere de 19,6% in primul trimestru, Romania este depasita doar de Letonia si de Lituania in topul european al celor mai semnificative majorari ale costului fortei de munca.

In primul trimestru al acestui an, costurile cu forta de munca suportate de angajatorii din Romania au crescut cu 19,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, indica un studiu al Eurostat (Institutul European de Statistica).

Astfel, tara noastra se situeaza pe locul 3 in topul celor mai semnificative majorari ale costurilor salariale dupa Letonia (+ 33,3%) si Lituania (+26,6%). De asemenea, remuneratia angajatilor romani a crescut cu 16,3 puncte procentuale peste media UE 15 (zona Euro-n.red) si cu 15,3 puncte procentuale peste media UE 27.

Comparativ cu situatia din primul trimestru al lui 2007 raportat la aceeasi perioada a lui 2006, Romania era pe pozitia a doua, dupa Letonia, cu o crestere a costurilor salariale de 25%.

Atunci, cresterea medie din UE 27 a fost de 3,7%, iar cea din UE 15, de 2,2%.

Cele mai mici majorari ale costului fortei de munca s-au inregistrat, potrivit Eurostat, in Germania, unde salariile au crescut cu 1,6%. Urmeaza Malta (2%), Suedia, cu 2,2%, si Franta, cu 2,5%.

Mentionam ca in studiul Eurostat au fost luate in calcul atat salariile, cat si alte venituri incasate de angajati, precum prime si bonusuri . Totodata, au fost incluse si cheltuielile cu forta de munca ce nu implica plata salariilor .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea