Financiar

#pib #leu #economie

Cresterea PIB apreciaza leul

Moneda nationala s-a apreciat usor dupa datele privind cresterea PIB cu 0,3% in trimestrul al doilea, iar cotatiile au coborat pentru scurt timp la 4,2260 lei/euro, pentru ca ulterior sa se intoarca spre 4,23 lei/euro, precizeaza Mediafax.


Primele cotatii afisate de banci s-au situat la 4,2270 - 4,2300 lei/euro, sub nivelul de la inchiderea de joi, cand schimburile se operau la 4,2330 - 4,2355 lei/euro.

"A fost un ordin de vanzare pentru un milion de euro, imediat dupa anuntul privind cresterea PIB in trimestrul al doilea, iar paritatea a coborat la 4,2260 lei/euro. Piata nu a stiut cum sa reactioneze, deoarece au existat diferente mari intre asteptarile analistilor privind datele pentru trimestrul doi si cele pentru primele sase luni", a declarat dealerul unei banci.

Produsul Intern Brut in serie ajustata a crescut cu 0,3% in trimestrul II comparativ cu primul trimestru, dar ramane pe scadere semnificativa comparativ cu perioada similara din 2009, astfel ca economia s-a contractat in primele sase luni cu 1,5%, potrivit datelor semnal publicate de INS. Datele sunt in linie cu estimarile expertilor FMI.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara recent ca desi economia va inregistra o usoara crestrere in al doilea trimestru, economia va reveni pe scadere in urmatoarele doua trimestre, astfel ca va inchide anul cu o contractie de 1,9%.

Potrivit dealerilor, aprecierea leului nu a fost de durata, iar un alt ordin mai mare de cumparare de euro a urcat cotatiile la nivelul de la deschidere, la 4,2270 - 4,2300 lei/euro.

Valutele din regiune consemnau aprecieri de 0,3 - 0,4% in raport cu euro, dupa ce Germania a anuntat ca economia tarii a crescut cu 2,2% in trimestrul al doilea, cu mult peste media estimarilor analistilor, de 1,3%.

Cursul de referinta anuntat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu 0,57 bani, la 4,2347 lei/euro, dupa doua zile consecutive de depreciere a monedei nationale.

In schimb, leul s-a depreciat joi in raport cu dolarul, rata de referinta avansand cu 4,65 bani, la 3,3020 lei/dolar, de la paritatea de miercuri, de 3,2555 lei/dolar.

Pe piata monetara , dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o zi se situau la 3 - 4%.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea