Financiar

Crestere economica peste estimari, in 2008

Cresterea economica va fi, in 2008, cu cel putin 1% peste prognoza initiala. Autoritatile cred ca si in trimestrul doi avansul economic se va situa in jurul a 8%.

Comisia Nationala de Prognoza ar putea revizui in urcare , in toamna acestui an, cu un punct procentual estimarea privind cresterea economica din 2008, de la 6,5% la 7,5%. Potrivit presedintelui CNP, Ion Ghizdeanu, nu exista semnale potrivit carora cresterea economica va incetini in trimestrul II, „deci vom avea un avans de 7,5-8%".

Chiar daca cresterea Produsului Intern Brut (PIB) va incetini in semestrul doi, presedintele CNP spune ca un nivel de 7% este "cu siguranta" o estimare mica. „Vom avea o diferenta fata de prognoza anterioara de cel putin un punct procentual", a adaugat Ghizdeanu. PIB a urcat in primele trei luni ale acestui an cu 8,2%, cea mai mare crestere inregistrata intr-un prim trimestru dupa 1990 si pe locul doi in Uniunea Europeana.

Deficit bugetar de 2%, in 2009

Constructiile au inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere, de respectiv 32,4%, comparativ cu primele trei luni din 2007. Pe locul urmator in topul majorarilor consemnate de componentele produsului intern brut s-au aflat, potrivit Institutului National de Statistica, impozitele nete pe produs, cu 9,3%.

Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, bugetul pe 2009 va fi construit cel mai probabil pe un deficit de aproximativ 2% din PIB.

"Cred ca specialistii care au facut estimari privind presiunile care vor veni pe buget in 2009 de la pensii nu au luat in calcul ca veniturile vor creste fata de acest an cu aproximativ 4-5 miliarde euro", a explicat Vosganian, raspunzand astfel atentionarilor primite de la Comisia Europeana. Ministrul a tinut sa precizeze ca, pana in prezent, MEF nu a primit o declaratie oficiala din partea Comisiei Europene.

CE estimeaza ca deficitul bugetar va urca anul viitor la 3,7% din PIB, cu mult peste nivelul maxim de 3% admis in UE, si recomanda Romaniei consolidarea finantelor publice, prin cresterea disciplinei bugetare si continuarea reformelor economice. Potrivit ministrului Vosganian, deficitul de cont curent din primele patru luni ale acestui an a scazut cu 1,5% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului 2007, de 4,44 miliarde euro.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea