Financiar

#institutii financiare nebancare #ifn #credite neperformante

Creditele neperformante au ajuns la 33% din totalul imprumuturilor date de IFN-uri

Volumul creditelor neperformante in totalul finantarilor acordate de institutiile financiare nebancare ( IFN ) a ajuns la 33% la sfarsitul anului trecut, fata de doar 15% la mijlocul lui 2009, a declarat secretarul general al Asociatie Societatilor Financiare - ALB Romania, Adriana Ahciarliu.

"In 2007, volumul creditelor neperformante se situa la 7% din total finantari . Cifra atinsa la finele anului trecut este foarte mare si are un impact negativ ridicat asupra provizioanelor si, implicit, fondurilor proprii ale IFN-urilor. Cresterea provizioanelor afecteaza si profitabilitatea societatilor de profil, iar finantarile acordate viitorilor clienti se vor face la costuri mai ridicate", a spus Ahciarliu.

Potrivit reprezentantului ALB, clientii care intarzie rambursarea sumelor imprumutate provin din toate domeniile de activitate ale economiei nationale si sunt atat persoane fizice, cat si companii.

"Din pacate, statul a devenit cel mai rau platnic , comparativ cu situatia de acum doi sau trei ani, cand institutiile statului plateau la timp", a spus Ahciarliu.

Ea a mai spus ca in cursul acestui an, pe fondul caderii pietei de profil din 2009, vom asista la fuziuni sau inchideri de institutii financiare nebancare , unele operatiuni de retragere a autorizatiei fiind deja puse in practica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea