Financiar

#accident rutier #asigurare #constat amiabil

Constatul amiabil a solutionat circa 58% din accidentele auto usoare din al doilea semestru din 2009

Ponderea dosarelor de dauna avizate prin procedura constatului a fost de 57,9% in intervalul iulie-decembrie 2009, fiind inregistrate 109.173 dintr-un total de 188.555 de dosare, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor ( ).

"In perioada 1 iulie-31 decembrie 2009, dintr-un total de 188.555 de dosare de dauna avizate, 109.173 de dosare au fost solutionate prin procedura constatului amiabil , adica 57,9% din total", a declarat, , presedintele CSA , Angela Toncescu.

a intrat in vigoare la 1 iulie 2009 si este este reglementat de Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Ordinul CSA 21/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind utilizarea formularului .

Constatul amiabil permite partilor implicate in accident sa completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare si ale vehiculelor implicate, precum si ale propriilor asiguratori.

Procedura elimina obligativitatea soferilor sa se deplaseze la sediile Politiei Rutiere pentru obtinerea procesului verbal de constatare a accidentului auto.

Toncescu a mai spus ca, incepand cu 1 ianuarie 2009, conform unei norme emise de CSA, orice asigurat Casco are posibilitatea sa obtina direct de la asigurator documentul de introducere in reparatie a vehiculului propriu, daca acesta a fost singurul avariat, fara a mai fi necesara prezenta la Politie.

"Prin aceasta procedura, au fost solutionate 370.247 de dosare in cursul anului 2009", a spus presedintele CSA.

Toncescu a amintit ca, pentru CSA, supravegherea atenta si reglementarea adecvata a segmentului de asigurari auto reprezinta un obiectiv prioritar, avand in vedere ca activitatea de subscriere pe segmenetele RCA si Casco genereaza cel mai semnificativ volum de primele.

"In 2009, subscrierile pe cele doua linii de business au totalizat 5,6 miliarde de lei, nivel ce a reprezentat peste 77% din totalul primelor subscrise pe asigurari generale si aproximativ 63% din volumul total de prime subscrise la nivel de piata", a mai spus reprezentantul CSA.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea