Pana la sfarsitul anului, conservele autohtone de legume si fructe vor trece printr-un nou val de scumpiri , cauzat de lipsa acuta a materiei prime. Specialistii avertizeaza ca preturile vor fi majorate in doua transe .
Astfel, la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie, conservele vor iesi din fabrici cu 10% mai scumpe decat in prezent, iar in luna decembrie, comerciantii anunta o a doua majorare de pret, cu alte 10 procente.
“Toate fabricile lucreaza la ora actuala sub capacitate. Chiar si asa, se fac eforturi deosebit de mari pentru a face fata acestei crize determinate de lipsa acuta de materie prima, cresterile mari de preturi la gaz, la ambalaje si la manopera . Practic, suntem fortati sa scumpim productia de conserve cu cel putin 20% pana la sfarsitul anului”, a declarat, pentru „ Gardianul “, Aurel Tanase, presedintele patronatului din industria conservelor de legume si fructe – Romconserv. Potrivit acestuia, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul conservelor a crescut cu circa 12% in primul trimestru.
“Cititi restul articolului in Gardianul”