Financiar

Conducta de gaze intre Romania si Bulgaria, in trei ani

Prin aceasta magistrala am putea importa gaz de la sud de Dunare, conexiunea fiind utila mai ales in perioadele de criza.

Potrivit strategiei energetice, Romania trebuia sa dea in functiune, inca din acest an, o linie de interconexiune a sistemului national de transport al gazelor naturale cu cel din Bulgaria.

Desi proiectul interconectarii celor doua sisteme dateaza de mai multi ani, discutiile serioase intre Transgaz si Bulgartransgaz, companiile de transport al gazelor din Romania si Bulgaria, au inceput la sfarsitul lui 2007, a declarat, pentru „Adevarul", Dimitar Gogov, directorul executiv al Bulgargaz. „Sper ca anul acesta sa ajungem la o intelegere. Atunci, in doi-trei ani, interconexiunile vor fi operationale", a spus oficialul Bulgargaz, companie de stat in domeniul furnizarii gazelor naturale.

In acest moment, Romania este izolata de tarile din jur in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale , singura sursa de aprovizionare fiind Rusia, printr-o conducta de tranzit via Ucraina. Bulgaria isi asigura intregul necesar din consum tot din Rusia, nefiind tara producatoare de gaze naturale.

Cu toate acestea, existenta unei conducte de legatura cu sistemul bulgaresc de transport al gazelor ar fi utila, intrucat ne-ar permite importul de gaze de la vecinii de la sud, in perioadele de criza fiind o ruta alternativa de aprovizionare. De altfel, oficialul Bulgargaz a precizat ca firma va incerca sa obtina de la Gazprom cantitati suplimentare de gaze naturale.

Capacitate buna de inmagazinare

Dimitar Gogov a adaugat ca este necesar ca atat Bulgaria, cat si Romania sa isi majoreze capacitatea de stocare a gazelor naturale, necesare mai ales pentru perioada de iarna. „Romania are unele dintre cele mai bune structuri geologice din Europa care pot fi folosite pentru inmagazinarea gazelor. Problema este de unde aduce gazul", a spus oficialul Bulgargaz.

El a adaugat ca Iranul si Irakul trebuie sa fie furnizori pentru gazoductul Nabucco, exprimandu-si temerea ca Rusia va avea in viitor dificultati din ce in ce mai mari in a-si onora contractele. „Viitorul pietei regionale de gaze naturale este legat de crearea unei infrastructuri noi, care sa permita o diversificare a aprovizionarii", a spus Dimitar Gogov.

Realizarea interconexiunii sistemului de transport al gazelor cu cel bulgaresc este unul dintre obiectivele incluse in strategia energetica nationala. Varianta de proiect este legatura pe relatia Giurgiu-Ruse, in lungime de 8 kilometri, care, potrivit documentului citat, ar fi trebuit sa fie pusa in functiune in 2008. Costurile au fost evaluate la 3,4 milioane lei si de investitie s-a aratat interesat recent si grupul Gaz de France.

Consumatorii din regiune, mai vulnerabili la scumpiri

Europa de Sud-Est are o situatie complet diferita de restul continentului, in ceea ce priveste problema gazelor naturale, atat din punctul de vedere al infrastructurii slab dezvoltate, dar mai ales al veniturilor, sustine Dimitar Gogov, directorul executiv al Bulgargaz.

„Pentru oamenii din regiune, problema cea mai mare este cat platesc pentru energie. De aici si rolul atat de mare al politicului, guvernele folosind sectorul in scopuri proprii", a declarat Gogov.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea