Financiar

#rezultate financiare 2008 #criza economica romania #profit companii romanesti

Companiile romanesti fac profit urias si pe timp de criza

Ultimele luni au fost marcate de disponibilizari, trimiteri in somaj tehnic , scaderi ale productiei si revizuiri ale rezultatelor financiare, toate din cauza crizei financiare care se rasfrange si asupra Romaniei.

Cu toate acestea, exista in continuare companii de top pentru care anul 2008 a fost mult mai bun decat cel precedent. Paradoxal sau nu, astfel de companii pot fi identificate chiar in sectorul bancar, extrem de vulnerabil din cauza lipsei de lichiditati la nivel mondial, care a condus la blocarea finantarilor interne.

BCR, cea mai mare institutie de pe piata bancara autohtona, urmeaza sa obtina un profit de peste 600 milioane de euro, pe fondul veniturilor obtinute din urma vanzarii operatiunilor de asigurari. La realizarea acestui profit vor contribui semnificativ si veniturile operationale realizate in semestru al doilea, in crestere cu 30% fata de primele sase luni ale anului, potrivit analistilor.

La randul sau, BRD a reusit sa realizeze in primele noua luni ale anului peste 86% din profitul planificat la inceputul anului. Astfel, BRD - Groupe Société Générale a obtinut in intervalul ianuarie-septembrie un castig net de 1,03 miliarde lei (aproximativ 285 miliarde euro), in crestere cu peste 50% fata de profitul realizat in perioada similara a anului trecut, rezultatul obtinut incluzand profitul exceptional realizat din vanzarea participatiei la Asiban.

In februarie, Patrick Gelin , presedintele-director general al BRD, declara ca institutia pe care o conduce tinteste pentru acest an un profit in crestere cu pana la 20%, ceea ce inseamna un rezultat net de 329 milioane de euro.

Petrom, profit de doua ori mai mare decat estimarile initiale

Mult mai bine stau insa lucrurile in curtea celei mai mari companii energetice din tara. In urma cu cateva luni, analistii Vanguard au estimat penru Petrom un profit net de 2,82 miliarde de lei, dublu fata de cel de 1,47 miliarde lei, preconizat in raportul de analiza din luna martie, si cu 59% mai mare decat rezultatul din 2007.

Aceste rezultatele financiare remarcabile au fost realizate pe fondul cresterii generalizate a preturilor la carburanti din prima parte a anului.

Lucrurile n-au mers rau nici pentru cei de la Orange, cel mai mare operator de telefonie reusind in prima treime a lui 2008 sa-si creasca numarul de clienti cu 10% fata de periaoda similara din 2007, ceea ce a ajutat compania sa-si mentina gradul de profitabilitate la nivelul anului 2007, desi venitul mediu anual pe utilizator a scazut de la 126,7 euro, cat se inregistra la finele anului trecut, pana la 122 de euro, la sfarsitul trimestrului trei.

Nu trebuie omis din vedere faptul ca luna decembrie este una dintre cele mai bune pentru operatorii de telefonie mobile , volumul convorbirilor, al mesajelor scrise si multimedia, precum si al traficului de date fiind mai ridicat pe sfarsit de an, comparativ cu lunile precedente.

Tot acum, vanzarile de terminale mobile, care asigura aproximativ 7-8% din veniturile totale ale operatorilor, cresc substantial, pe fondul ofertelor speciale care incurajeaza cadourile de acest tip.

Selgros, o alta companie de top din Romania, nu s-a arata nici ea afectata de criza economica, desi aceasta ar fi trebuit sa se rasfranga asupra consumului populatiei si implicit asupra vanzarilor companiei. Reprezentantii companiei au anticipat, la inceputul lunii decembrie, ca vor avea in 208 rezulte financiare cu 20% peste nivelul raportat anul trecut, cand retailerul a inregistrat o cifra de afaceri de peste 823 milioane de euro si un profit net de peste 36 milioane de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea