Financiar

#economie europa #criza economica #plan stimulare financiara #comisia europeana

Comisia Europeana a prezentat un plan de relansare economica

Comisia Europeana (CE)a prezentat, miercuri, un plan de relansare economica de circa 200 miliarde euro, ce se rezuma la o serie de propuneri facute guvernelor, in contextul crizei financiare.

Potrivit unui document citat de AFP, principalele prevederi ale planului sunt:

1.Relansarea bugetara coordonata la nivelul intregii Uniuni Europene. Suma totala pentru aceasta ajungand la 200 miliarde euro sau 1,5% din PIB-ul european. Actiunile decise trebuie sa fie "temporare, tintite si coordonate".

Totodata planul are in vedere xtinderea cu circa 15 miliarde euro anual, in urmatorii doi ani, a posibilitatii Bancii Europene de Investitii (BEI) de a acorda imprumuturi.

De asemenea, Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa decida "noi reduceri ale dobanzii cheie", in contextul temperarii presiunilor inflationiste.

Aplicarea "flexibila" a Pactului de Stabilitate european, care limiteaza deficitele publice nationale. Planurile de relansare bugetara trebuie sa dureze "cel mult" doi ani (2009-2010), perioada in care guvernele vor putea conta pe clementa oficialilor de la Bruxelles. Dupa terminarea perioadei, guvernele vor fi obligate sa inceapa sa isi diminueze deficitele.

Planul sustine sectorul auto, pentru incurajarea productiei si achizitiei de masini ecologice , de catre consumatori.

2. Comisia Europeana (CE) propune guvernelor sa majoreze temporar ajutoarele de somaj si asistenta sociala acordata gospodariilor cu venituri mici sau sa extinda perioada acordarii acestora.

Nu in ultimul rand, CE, recomanda acordarea creditelor subventionate sau oferirea garantiilor pentru creditele companiilor si scaderea temporara a taxei pe valoare adaugata (TVA), pentru sustinerea consumului.

3. Comisia propune pentru fondurile europene alocarea fondurilor bugetare ale UE, necheltuite in 2009 si 2010, pentru infrastructura de transport si imbunatatirea accesului la internet performant si accelerarea deblocarii fondurilor destinate regiunilor mai sarace ale UE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea