Financiar

#nerambursabil #bcr #ue #cofinantare #investitii

Cofinantari europene, Episodul 1: Creditele de cofinantare EU Office de la BCR

Incepand de astazi, Newschannel.ro va prezinta, intr-un serial de cateva episoade, ofertele bancare pentru cofinantarea investitiilor pe care le au de facut firmele ce acceseaza fonduri europene. Va prezentam asadar primul episod al serialului Cofinantari Europene. In rolurile principale: pachetele de cofinantare EU Office de la Banca Comerciala Romana, ce pasi aveti de facut, ce produse si servicii se afla in pachetele de cofinantare de la BCR, ce conditii aveti de indeplinit si ce documente sunt necesare pentru obtinerea creditului.

BCR se numara printre institutiile financiare care ofera servicii pentru cofinantarea investitiilor, prin dezvoltarea unor pachete destinate fiecarui tip de investitie: pachetul EU Agri BCR, EU Competitiv BCR, EU Turism BCR, EU Pescuit BCR si EU Infrastructura BCR.

Pachetele mentionate fac parte din serviciul EU Office BCR si cuprind: credit de cofinantare pentru prefinantarea grantului, cat si pentru finantarea costurilor eligibile/neeligibile ale proiectului sau garantii bancare (pentru restituirea avansului). De asemenea, BCR ofera asistenta in ceea ce priveste implementarea proiectului, cunoasterea regulilor de implementare, respectiv verificarea documentatiilor.

Etape in obtinerea finantarii


Ramona Angela Ivan, Director executiv Directia Institutii Financiare in cadrul BCR, a explicat pentru Newschannel.ro, care sunt pasii pe care IMM-urile trebuie sa ii parcurga pentru a obtine finantare.

Clientii interesati trebuie sa porneasca de la stabilirea unei idei de proiect, in functie de necesitatile de dezvoltare ale firmei. Proiectul respectiv trebuie sa fie incadrat pe un program operational si sa fie intrunite toate conditiile de eligibilitate, atat din partea firmei, cat si din partea proiectului. Acestea sunt precizate in ghidul solicitantului aferent fiecarei masuri din programele operationale, unde sunt prevazute activitatile ce pot beneficia de finantare.

In vederea intocmirii documentatiei de finantare este indicat ca aplicantii sa apeleze la ajutorul unui consultant. "Din experienta acumulata pana in prezent recomandam ca si in acesta faza clientul sa colaboreze si cu banca pentru a stabili structura optima de finantare a proiectului", ii sfatuieste Ramona Ivan pe IMM-isti.

Urmatorul pas consta in transmiterea cererii de finantare si a documentatiei aferente catre Organismul Intermediar / Autoritatea de Management si analizarea acesteia din punct de vedere al: conformitatii administrative, eligibilitatii proiectului, evaluarii tehnice si financiare.

Dupa aprobarea proiectului urmeaza semnarea contractului de finantare nerambursabila cu Organismul Intermediar, incheierea contractului de credit cu banca, implementarea proiectului si monitorizarea acestuia. Urmeaza apoi intocmirea si prezentarea cererii de plata a finantarii nerambursabile, analizarea ei de catre Organismul Intermediar si efectuarea platii de catre Unitatea de Plata din cadrul Autoritatii de Management. Ultima etapa presupune rambursarea creditelor obtinute de la banca.

Programele europene la care solicitantii pot inainta o propunere de proiect


Investitorii IMM-uri care doresc sa solicite finantare europeana nerambursabila pentru dezvoltarea de proiecte pot aplica in cadrul programelor operationale, in principiu pentru productie si servicii. Astfel, cei care urmaresc extinderea capacitatii de productie sau modernizarea intreprinderii, daca sunt din mediul urban pot depune proiecte in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, iar daca sunt din mediul rural pot depune proiecte in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Cei care doresc instruirea personalului propriu utilizand cele mai noi tehnici in domeniu pot apela la masurile cuprinse in cadrul POS Dezvoltarea Resurselor Umane, iar cei interesati sa investeasca in turism pot aplica pe masurile specifice cuprinse in cadrul Programului Operational Regional.

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

Citeste si: 

Cofinantari europene, Episodul 2: Creditele de cofinantare EUROBRD

Cofinantari europene, Episodul 3: Creditele de cofinantare EUROAcces de la Bancpost

Cofinantari europene, Episodul 4: Creditele de cofinantare de la CEC Bank

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea