Financiar

Codul Fiscal, modificat din nou prin ordonanta

Codul Fiscal va fi modificat din nou! Desi schimbarile nu vor fi majore, guvernul va incalca, inca o data, legea. De data aceasta, autoritatile dau vina pe Bruxelles.

Ministrul economiei si finantelor , Varujan Vosganian, a anuntat, ieri, ca Executivul nu va modifica substantial Codul Fiscal din 2009, mentinand impozitele fundamentale. El a spus ca joi (n.r.- ieri) ar fi fost ultima zi in care guvernul putea trimite parlamentului spre aprobare proiectul de modificare a Codului Fiscal. Potrivit ministrului, una dintre modificarile ce urmeaza sa fie aduse insa Codului Fiscal se refera la impozitul pe dividende .

Impozitul pe dividende, 10% pe linie

Acesta va fi uniformizat la cota de 10%, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti. Acum, dividendele actionarilor interni care detin sub 15% din actiuni se taxeaza la sursa cu un impozit final de 10%. Acelasi impozit este insa de 16%, daca actionarul este nerezident (n.r.- cu domiciliul in strainatate). Intrebat despre modalitatea prin care va modifica Codul Fiscal, astfel incat sa fie inclusa aceasta prevedere, Vosganian a indicat ordonanta de urgenta.

El a spus ca apeleaza la aceasta solutie, intrucat rezolvarea acestei probleme a fost "cererea expresa a Comisiei Europene". Graba cu care se doreste modificarea Codului Fiscal, prin ordonanta, evitandu-se parlamentul, nu se justifica insa, atat timp cat ministrul Vosganian nu a putut indica cu precizie data de la care va intra in vigoare prevederea respectiva.

"De la 1 iulie sau de la 1 ianuarie (n.r. - 2009)", a raspuns ministrul pentru „Adevarul". Potrivit legislatiei, Codul Fiscal nu poate fi schimbat decat printr-o lege, aprobata de parlament cu sase luni inainte de intrarea ei in vigoare. Pana acum, guvernul a mai modificat insa de trei ori Codul Fiscal prin ordonanta de urgenta.

In ceea ce priveste celelalte modificari ce ar putea fi aduse Codului Fiscal, Vosganian nu le-a enumerat concret. "Vor mai fi ceva schimbari la impozitul pe teren, la cel pe masini, nimic semnificativ", a spus el.

Referindu-se la majo­rarile succesive ale pretului carburantilor, ministrul a spus ca preturile practicate de Petrom reprezinta o " sfidare ". Potrivit acestuia, gazele s-au scumpit insa in Romania cu doar 6%, fata de 70%, la nivel mondial.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea