Financiar

Cinci miliarde de euro pentru cresterea eficientei energetice

Izolarea termica a apartamentelor ar putea reduce factura la incalzire cu pana la 40%. Fondurile sunt necesare pentru reducerea pierderilor de energie in sectoare precum cel rezidential sau transporturi.

Pentru a micsora risipa de resurse energetice , Romania are nevoie de investitii uriase, mai ales in sectoare ca cel rezidential, unde pierderile se ridica la 40-50% din consum. Desi ne-am angajat in fata Comisiei Europene la tinte ambitioase de economisire a energiei, indeplinirea acestora necesita investitii ce pot ajunge si la cinci miliarde de euro, pana in 2016, potrivit unei estimari a Fondului Roman pentru eficienta energiei (FREE).

In conditiile in care barilul de petrol atinge de la o zi la alta noi varfuri istorice, Romania isi permite luxul de a risipi anual resurse energetice importante. Datele statistice arata ca pentru realizarea unei unitati de Produs Intern Brut, consumam de peste doua ori mai multa energie decat media UE 15.

Potrivit directivei 2006/32/CE, statele membre s-au angajat sa realizeze reducerea consumului de energie finala, prin masuri de eficientizare, cu cel putin 9% in perioada 2008-2016, comparativ cu media consumului din perioada 2001-2005.

Autoritatile romane si-au asumat economii de 13,5%, pentru perioada mentionata, respectiv de 1,5% anual. Atingerea tintei presupune insa investitii serioase, care pot ajunge la cinci miliarde de euro, din care un miliard ar putea proveni din fonduri internationale. „Banii trebuie investiti in sectoarele unde potentialul de economisire a energiei este relevant, respectiv alimentarea centralizata cu energie termica, industrie, sectorul rezidential si servicii", a declarat, pentru „Adevarul", Mihai-Marius Voronca, director executiv al FREE.

Reducerea consumului in institutiile publice

Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, o serie de decalaje de competitivitate ale Romaniei vin si din lipsa de preocupare pentru eficienta energetica in ultimul deceniu. „Trebuie sa admitem ca cea mai nerestructurata zona este cea a CET-urilor de pe langa municipalitati. In opinia mea, a fost o mare greseala ca au fost alocate primariilor, intr-un moment cand acestea nu erau pregatite sa asigure modernizarea si rentabilizarea lor", a sustinut, la un seminar, oficialul MEF.

Potrivit acestuia, in perioada urmatoare vor fi intreprinse o serie de programe, precum cel de imbunatatire a eficientei energetice in institutiile publice, care in acest an va beneficia de finantare de la bugetul central de 10 milioane euro.

De asemenea, in 2009, statul ar putea acorda persoanelor fizice un bonus de 50 de euro la cumpararea unui aparat de clasa A sau A plus, pentru inlocuirea vechilor aparate frigorifice, masini de spalat sau aparate de climatizare.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea