Financiar

#cheltuieli #casa #buget #locuinta #gospodarie #venit #populatie

Cheltuielile casei ard tot mai mult din bugete

Anul trecut, cheltuielile aferente locuintei reprezentau 15,5% din totalul consumului gospodariilor, pondere care a crescut la 18,7% in prima parte a anului 2008.



Rezultatele anchetei privind veniturile si consumul populatiei din primul trimestru al acestui an, publicate recent de Institutul National de Statistica (INS), evidentiaza modificari destul de substantiale in structura cheltuielilor fata de perioadele anterioare.

In primul rand, a crescut ponderea in bugetele de familie a costurilor aferente locuirii. Acestea sunt reprezentate de cheltuielile cu intretinerea locuintei (apa, electricitate, gaze si alti combustibili ), care au crescut de la 15,5 in 2007 la 18,7% in primul trimestru din 2008, urmate de cheltuielile pentru sanatate , care au ajuns la o pondere de 4,5% dupa ce in 2007 reprezentau 3,9% din total.

Cheltuim mai putin pentru hrana si haine


Ponderea cheltuielilor cu serviciile de telefonie, ca si a celor cu transportul, a scazut usor, cu mai putin de 0,5 puncte procentuale fiecare, ajungand in 2008 la 4,8% (comunicatii), respectiv 5,7% (transporturi).

Potrivit datelor INS, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor au avut-o, si in primul trimestru din acest an, alimentele, bauturile si tutunul, insa procentajele respective sunt in scadere.

Educatia si recreerea, pe ultimul loc

Pentru produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice, ponderea in totalul cheltuielilor a scazut de la 41,7% in 2007 la 40,3% in prima parte a lui 2008, iar pentru bauturile alcoolice si tutun – de la 6,5 la 6,2%.

De asemenea, este mai mica si ponderea cheltuielilor cu imbracamintea, reprezentand 5,5% din totalul primului trimestru din 2008 (in 2007, familiile alocau 6,8% din buget pentru aceasta categorie de produse).

(continuarea in Adevarul)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea