Financiar

Certificatele de emisii vor creste cu 15% costurile in energie

Termocentralele pe carbuni vor fi obligate sa plateasca pentru tonele de dioxid de carbon emise suplimentar zeci de milioane de euro.

Situatia tarii la capitolul emisii de dioxid de carbon va fi afectata semnificativ de reducerea cotei de poluare, potrivit unui studiu finantat de Banca Mondiala.

Daca anul 2007 a prins producatorii de energie descoperiti la capitolul mediu, situatia ar putea fi cu atat mai grava in acest an.

Intrucat Comisia Europeana a decis reducerea cu 20,7% a cotei de emisii pentru tara noastra in perioada 2008-2012, termocentralele vor fi nevoite sa cumpere un numar si mai mare de certificate de emisii pentru a se incadra in limitele impuse de Comisia Europeana. Ca si alte state, guvernul roman a contestat hotararea Comisiei.

„O decizie in detrimentul autoritatilor romane ar afecta semnificativ situatia tarii la capitolul emisii", se arata intr-un studiu efectuat de firma de consultanta Arthur D. Little si Comisia Nationala de Prognoza (CNP), la solicitarea Ministerului Economiei si Finantelor, preluat de NewsIn.

Studiul a fost finantat de International Finance Corporation, divizie din cadrul Bancii Mondiale.

Termocentralele isi reduc productia

Potrivit sursei citate, noul plan al Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar atrage o crestere cu 15% a costurilor pentru producatorii romani de energie. Vicepresedintele pe probleme de energie al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, , a declarat, pentru „Adevarul", ca deocamdata nu poate face o evaluare a impactului costurilor cu mediul in pretul energiei. „Lucram la aceasta analiza, am primit datele de la producatori", a spus Opris.

El a adaugat ca termocentralele vor functiona si in functie de costurile de mediu, pentru a polua astfel mai putin si a cumpara mai putine certificate .

Oficialul ANRE a afirmat in urma cu ceva vreme ca de la 1 iulie este asteptata o majorare semnificativa a pretului energiei, din cauza costurilor de mediu ale producatorilor, pentru achizitia de certificate de poluare, dar si pentru conformarea la standardele de mediu. Daca in 2007 certificatele de emisii erau cotate la cateva zeci de eurocenti, anul acesta ele se tranzactioneaza deja la valori de pana la 25 de euro pe certificat.

Cea mai grea situatie este a complexulului energetic Craiova, care anul trecut si-a depasit cota de emisii cu 1,3 milioane de tone de dioxid de carbon. Producatorul a fost astfel nevoit sa cumpere tot atatea certificate, care anul acesta ar valora, la un pret de 25 de euro pe certificat, peste 33 milioane de euro.

In 2007, circa 40% din energia livrata in retea a provenit din termocentrale pe carbune, cea mai poluanta sursa de productie a electricitatii, in mare parte din cauza echipamentelor invechite.

 

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea