Financiar

Cele mai pesimiste scenarii anunta un curs de 3,85 lei/euro

In prima jumatate a anului, evolutia monedei nationale va fi influentata de pietele externe. Daca la inceputul anului analistii estimau ca euro ar putea atinge, in primul semestru, chiar pragul de 4 lei, in momentul de fata scenariile s-au mai temperat. Este de asteptat ca interventiile bancii centrale sa mentina totusi cursul de schimb sub pragul de 3,8 lei/euro.

Fluctuatiile cursului de schimb au scazut in amploare in ultima saptamana. Analistii pun stabilizarea pietei valutare pe seama asteptarii majorarii dobanzii-cheie, care a avut loc ieri, insa sunt de parere ca, in urmatoarea perioada, vestile privind evolutia pietelor externe vor tine sub presiune raportul leu/euro.

"Evolutia cursului de schimb a fost destul de stabila in ultima perioada, insa aceasta se afla sub presiunile internationale. Stabilitatea a fost data de asteptata majorare de catre banca centrala a dobanzii de politica monetara", explica Ionut Dumitru , economistul -sef al Raiffeisen Bank . Consultantul de investitii Bogdan Baltazar spune ca "este un curs usor nedrept fata de leu, dar in conditiile turbulentelor la nivel international este unul justificat. Un euro ar trebui, totusi, sa se afle la pragul de 3,5 lei".

Majorarea dobanzii de politica monetara, fara impact imediat

Desi stabil, cursul leu/euro prezinta o volatilitate mai mare fata de cea inregistrata de celelalte monede emergente din regiune. "Totusi, se poate vorbi de o stabilitate relativa in conditiile in care leul este prins intr-o miscare regionala, insa cu o volatilitate mai mare decat a celorlalte monede din regiune, pe fondul deficitului extern mai mare", ne-a explicat analistul Radu Limpede.

Analistii sustin ca majorarea de ieri a dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 9,5%, a ramas fara impact asupra cursului de schimb. O astfel de decizie a bancii centrale era asteptata in piata si, in consecinta, leul nu a reactionat. "Influenta majorarii dobanzii-cheie a fost neglijabila.

Era normal ca leul sa nu reactioneze pentru ca asteptarile pietei au fost deja incluse in pret", a explicat Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii. Moneda nationala s-a depreciat, ieri, cu 0,19%, pana la 3,7155 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

BNR nu va lasa leul sa piarda prea mult teren

Banca centrala va interveni, in sensul aprecierii monedei nationale, in cazul in care leul va trece de pragul de 3,8, considera specialistii. "Euro nu va depasi 3,81-3,82 lei pentru ca BNR va interveni, nu va lasa ca leul sa se deprecieze mai mult", este de parere Craciun.

La randul sau, analistul Radu Limpede sustine ca in viitorul imediat va fi o presiune de depreciere asupra leului, pana la un nivel maxim de 3,8 lei/euro. "BNR intervine, insa, de regula, la astfel de valori", a adaugat Limpede. Si Bogdan Baltazar apreciaza ca un nivel minim al cursului de schimb nu poate trece de 3,75 lei/euro.

Evolutia pe care o va inregistra leul in raport cu euro, in urmatoarea perioada, depinde foarte mult de vestile de pe pietele externe, sustin analistii. "Cursul va ramane in continuare oglinda evolutiilor la nivel international. Toate vestile atat din Europa, cat si de peste Ocean sunt de natura sa influenteze nivelul acestuia", a spus Craciun. Euro se va situa, in urmatoarea perioada, in intervalul 3,68-3,74 lei/euro, potrivit estimarilor analistului.

Radu Limpede a explicat ca, pe termen scurt, raportul leu/euro sta sub influenta factorilor externi, in timp ce, pe un termen de 6-9 luni, factorii interni, precum scaderea deficitului extern, in termeni relativi la PIB, si productivitatea care ar putea creste, vor aprecia moneda nationala. La randul sau, Florian Libocor, economistul-sef al BRD, considera ca leul se va aprecia in urmatoarea perioada comparativ cu cotatiile inregistrate in primul semestru a lui 2008.

„In acest moment sunt argumente pentru ca euro sa intre intr-un nou ciclu in care efectul de pendul se va manifesta intre paliere de circa 3,75 – 3,50", a estimat Libocor. Daca pana la jumatatea anului cursul de schimb va sta sub semnul incertitudinii externe, fiind posibila o depreciere a monedei nationale, finalul anului va fi marcat de o revenire pana la un nivel de 3,5-3,55 lei/euro. "Exista premise ca la finalul anului cursul sa se situeze usor sub nivelul de echilibru de 3,5", a aratat economistul BRD.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea