Financiar

# Legea darii in plata neconstitutionala #legea darii in plata

Cele doua prevederi ale Legii darii in plata care sunt neconstitutionale

Anumite prevederi ale Legii darii in plata, prin care persoanele care au luat un credit ipotecar de pâna în 250.000 de euro vor putea ceda bancii imobilul ipotecat si vor scapa astfel de toate datoriile la banca, pote fi considerate partial neconstitutional, a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

„S-a constatat ca sintagma <>, sintagma care era continuta în art. 11 teza I, este neconstitutionala. Sintagma se referea la faptul ca sunt aplicabile si acelor situatii care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile si din acest punct de vedere va fi eliminata aceasta sintagma”, a spus Valer Dorneanu.

Preşedintele CCR a mai spus ca a fost admisa partial o alta exceptie: „Am admis, de asemenea, exceptia de neconstitutionalitate si am constatat ca prevederile art. 11 teza I, raportate la art. 3, teza II, art. 4, art. 7 si art. 8 din legea 77 sunt constitutionale în masura în care instanta judecatoreasca verifica conditiile referitoare la existenta impreviziunii. Fac precizarea ca aceasta posibilitate nu o aveau instantele sesizate de banci sau de parti si de aici încolo instantele de judecata vor trebui sa aiba în vedere toate implicatiile teoriei impreviziunii, si cu privire la riscuri si la proportionalitate si la celelalte aspecte”.

In ceea ce-i priveste pe reprezentantii bancilor considera ca documentul este neconstitutional,  în primul rând pentru ca prevederile acestuia se aplica retroactiv.

Sursa foto: cvlpress.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea