Financiar

CE: "Urgent un buget multianual"

Politica fiscala expansionista a Guvernului roman trebuie inlocuita, recomanda Comisia Europeana, cu un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu.

Romania trebuie sa continue consolidarea finantelor publice si reformele economice, daca vrea sa reduca dezechilibrele tot mai mari din economie, recomanda Comisia Europeana. "Romania are nevoie de o strategie cuprinzatoare pentru a accelera reformele structurale si consolidarea fiscala. Este nevoie urgenta de o planificare credibila a cheltuielilor pe termen mediu si de un buget multianual.

Alaturi de reformele structurale, consolidarea bugetara va contribui la solutionarea dificultatilor legate de supraincalzirea economiei si va promova un proces mai echilibrat de aliniere la restul tarilor din UE", a afirmat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia .

Deficitul ridicat, cauzat de politici

Potrivit CE, deficitul bugetar nominal va creste, daca vor fi mentinute actualele politici, pana la 2,9% din PIB, in 2008, respectiv 3,7% din PIB, in 2009. "Deficitul structural este mult mai ridicat si previziunile indica o crestere de la 3,4% din PIB, in 2007, la 3,7% in 2008 si la 4,1%, in 2009.

Acest fenomen indica o politica fiscala expansionista, in pofida unor masuri bugetare recente, si lipsa unui cadru credibil si plauzibil pe termen mediu (…). Iata de ce Comisia Europeana recomanda Romaniei sa ia masuri urgente pentru a implementa un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu, cu scopul de a ameliora calitatea finantelor publice", se arata in comunicatul Comisiei.

In replica, Ministerul Economiei si Finantelor sustine insa ca politica bugetara este prudenta si tine sa sublinieze faptul ca recomandarile Comisiei nu reprezinta nici un avertisment si nici o procedura de deficit excesiv . "Surplusul bugetar de 0,2% din PIB inregistrat dupa primele patru luni ale anului demonstreaza ca guvernul isi mentine angajamentul unei executii bugetare prudente pentru 2008, in ciuda calendarului electoral incarcat.

Cresterea economica de pe primul trimestru (8,2%) si cresterea incasarilor bugetare cu 46% ne dau incredere ca veniturile fiscale programate vor fi realizate", a declarat ministrul economiei si finantelor , Varujan Vosganian. El a amintit totodata ca Romania este singura tara din UE pentru care CE a revizuit recent, in sens pozitiv, prognoza de crestere economica pentru acest an.

Puterea de cumparare, „neclintita"

CE aminteste si de puterea de cumparare care, in ciuda cresterii economice puternice din ultimii ani, este inca sub 40% din media UE. "In ultima vreme, economia sa cu performante deosebite da semne de supraincalzire, cu o finantare externa neta ridicata si in crestere, de la 10,4% din PIB in 2006, la 13,4% din PIB, in 2007, in timp ce ponderea investitiilor straine directe in finantarile externe a scazut de la 89% in 2006, la 44%, in 2007", se mai spune in recomandarea CE.

Problema deficitului excesiv nu exista insa doar in Romania, subliniaza reprezentantii MEF, amintind in acest caz state precum Italia, Portugalia, Slovacia, Cehia sau Ungaria. "In zona euro, opt tari au datorii publice peste pragul de 60% sau la niveluri foarte apropiate.

Exemple notorii sunt Italia (104% ponderea datoriei in PIB, in 2007), Grecia (94,5% ), Belgia (84,9%). Dintre noile state membre, Ungaria are o datorie ce depaseste pragul de 60%, in timp ce Romania a avut in 2007 un nivel al datoriei de 12,95% din PIB", mai precizeaza Ministerul Economiei si Finantelor.

Datoria publica, in alte tari UE

Italia - 104% din Produsul Intern Brut
Grecia - 94,5% din PIB
Belgia - 84,9% din PIB
Ungaria - 66% din PIB
Romania - 12,95 din PIB (la nivelul anului 2007)

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea