Intentii corecte
Daca vrei sa devii proprietarul unui restaurant, spre deosebire de alte domenii de afaceri, trebuie sa iubesti ceea ce faci. Pentru a avea succes, asigura-te ca infiintarea unui restaurant este pasiunea ta, nu doar o afacere care va aduce bani. Trebuie sa fii implicat 100% si sa fii pregatit sa faci de toate. Sa urmaresti costurile cu mancarea, sa tii evidenta inventarului, sa pregatesti bine alimentele (daca tot tu est bucatar), sa eviti risipa si, mai ales, sa pastrezi preturi competitive.
Localul
La un restaurant, localul este totul. Ai nevoie de un loc care sa atraga multi oameni, sa fie usor accesibil, sa aiba potential de crestere si sa se incadreze in bugetul tau. Nu trebuie sa faci o constructie uriasa inca de la inceput. Analizeaza totul si testeaza o versiune la scara mai mica, inainte de a face un salt urias si costisitor.
Angajatii - ajutor esential
Vezi intai cum functioneaza lucrurile, si incearca sa te descurci doar cu pozitiile esentiale. De obicei, la inceput singurii angajati sunt membrii familiei.
Fii dispus sa dai o mana de ajutor acolo unde este necesar.
Asigura finantarea si gestioneaza fluxul de numerar
Nu te gandi ca daca ai deschis restaurantul ai scapat de grija banilor. Ai grija de finantele tale si fii pregatit cu trei fonduri de bani. Primul este pentru costuri unice, asa cum ar fi echipamentul localului. Al doilea fond este pentru cheltuielile restaurantului timp de cel putin sase luni, iar al treilea fond este pentru facturile tale personale timp de cel putin sase luni, intrucat cheltuielile vor depasi veniturile.
Aminteste-ti, intotdeauna, ca e usor sa depasesti bugetul, atunci cand esti la inceput, asa ca asigura-te ca dispui de bani suplimentari pentru „a acoperi“ neasteptatul. Daca nu ai acesti bani, poti sa ai dificultati inclusiv cu platile catre fisc, asa ca statul poate lua masuri „nefavorabile“ impotriva ta. De aceea, cel mai bine e sa fii la curent cu aceasta situatie, accesand o platforma online aici.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zkgdr
Un plan de afaceri solid
Ai nevoie de un plan de afaceri detaliat, realist, la care sa te intorci in mod regulat pentru a te ajuta sa planifici cresterea si sa iti masori succesul. Planul tau de afaceri ar trebui sa includa studii de piata, o privire cuprinzatoare asupra concurentilor tai, informatii despre publicul-tinta, o schita a planului tau de marketing si o proiectie financiara si bugetara solida. Ca la orice pornire, sincronizarea este esentiala asa ca nu uita sa urmaresti tendintele industriei.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zkyco
Acorda o atentie deosebita planului de marketing pentru a mentine oamenii noi care intra in restaurant. Pentru asta, participa la targuri locale si imparte mostre de alimente, incearca anunturi in ziarele locale, ofera reduceri clientilor noi, alatura-te asociatiei locale de afaceri si foloseste, din plin, canalele de socializare.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zkvhh
Pentru proprietarul potrivit, nu este nimic mai frumos decat sa conduci un restaurant. Vei putea crea o atmosfera si o bucatarie pe care oamenii o vor iubi si aprecia, insa, totul vine cu multa munca si efort sustinut.
Nu uita! Este nevoie de timp pentru a atrage oameni si a-i face pe clienti sa se intoarca.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zkbow
Advertorial