Financiar

#afaceri Romania # tineri afaceristi

Ce lipseste afacerilor din diferite industrii din Romania?

In ultimii ani, la nivel de industrii, Romania a inceput sa reinvesteasca in productie si dezvoltare, drept pentru care contributia industriilor de productie in PIB-ul Romaniei este de aproximativ 19%.

 

Comparativ cu anul precedent este cu cateva procente mai scazut, insa, acest lucru se datoreaza impactului negativ al pandemiei de SARS-COV-2 asupra afacerilor si a industriilor.

Daca ar fi sa analizam insa ceea ce se intampla la nivelul altor tari, Romania investeste foarte putin in partea de inovare si tehnologizare.

In marea majoritate a fabricilor, principala mana de lucru este omul si mai putin tehnologiile, ceea ce aduce de la sine o productie greoaie si totodata costisitoare.

Una dintre tehnologiile care pot contribui la dezvoltarea industriilor in Romania si optimizarea timpilor de lucru si a costurilor este tehnologia imprimarii 3D.

O tehnologie care treptat devine din ce in ce mai cautata si chiar folosita la nivelul diferitelor domenii si industrii printre care putem aminti:

  • industria automotivelor care realizeaza atat prototipuri cat si piese functionale;
  • industria medicala in realizarea protezelor, a organelor;
  • tehnica dentara;
  • industria aeronavelor;
  • tehnologia spatiala;
  • arta/ design/ sculptura;
  • divertisment (productia de jucarii, piese de colectie etc)
  • arhitectura;
  • moda si bijuterii;
  • industria alimentara;
  • educatie.

De ce imprimantele 3D au devenit un trend in crestere?

Cerere pentru imprimante 3D este tot in crestere atat la nivelul industriilor cat si la nivel de hobby. Aceste tehnologii, din punct de vedere al complexitatii si al capacitatii de productie sunt impartite in 2 mari categorii: imprimante 3D industriale/profesionale si imprimante 3D de tip hobby.

Diferenta dintre cele 2, asa cum spuneam se rezuma la complexitatea lor si la capacitatea de productie. Pe langa acestea se mai poate mentiona si faptul ca imprimantele hobby sunt de dimensiuni mai mici, ceea ce inseamna ca piesele/ produsele ce se pot realiza la aceste imprimante sunt si ele de dimensiuni mai mici.

O astfel de tehnologie nu te limiteaza din punct de vedere a creatiei. La o imprimanta 3D se pot realiza atat produse/ piese uzuale cat si produse inovative.

Tot ceea ce ai nevoie pentru a da nastere acestor produse este un software 3D precum Materialise Magic care este conceput pentru a te ghida in fiecare etapa de proiectare si realizare a produsului.

Acest soft este unul dintre cele mai puternice soft-uri de creare si pregatire a datelor. Este versatil si echipa cu o interfata intuitiva si personalizabila ce ofera posibilitatea de a edita si converti fisiere STL, repararea erorilor, modificarea designului si pregatirea platformei de imprimare.

Acest soft te ajuta sa creezi produsul pe care ti-l doresti intr-un mod eficient reducand a maxim costurile de creare a prototipurile. Faptul ca acest soft face orice modificare mult mai rapida si mai usoara, imprimarea 3D este una dintre cele mai eficiente metoda de iteratie si productie chiar si a produselor mai complicate.

Un alt avantaj al tehnologiilor de imprimare 3D este termenul relativ scurt de productie ce nu necesita utilizarea altor scule. Pentru realizare produselor este nevoie de imprimanta 3D, softul de imprimare si materialele din care se va realiza produsul.

Pentru fiecare din materialele utilizate exista o tehnologie de imprimare distincta. Exista imprimante 3D ce utilizeaza polimeri in confectionarea produselor, dar si imprimante 3D metal.

Implicarea minima a resursei umane in procesul de productie in care se utilizeaza imprimantele 3D, atrage dupa sine, un nivel mai scazut al riscului de accidente la locul de munca. Oamenii fiind implicati in mare parte doar in procesul de proiectare.

Cantitate reziduurilor este mult mai mica in procesul de creatie, iar productia se realizeaza intr-un timp record, chiar si atunci cand discutam de produse de o complexitate ridicata.

Principala limitare a acestor tehnologii este faptul ca nu pot realiza produse de dimensiuni mari. Acestea trebuie sa fie realizate in sistem modular, deoarece platforma de imprimare nu este foarte mare.

Acest lucru face ca imprimantele 3D in momentul de fata sa nu fie potrivite in toate industriile sau pentru orice tip de proiecte, iar costurile inca mari a acestui tip de tehnologii o fac accesibila doar pentru o parte din producatori.

Atat materialele necesare productiei cat si imprimantele in sine au preturi mari.

Avand in vedere insa rapiditatea cresterii solicitarilor de pe piata pentru acestea, la nivelul costurilor cu tehnologia imprimarii 3D se poate simti o micsorare constanta ceea ce face din aceasta o solutie viabila si accesibila oricui in perioada care urmeaza.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea