Financiar

#credit #locuinta #imobiliare

Ce iti ascunde un agent imobiliar

Nu e usor sa cumperi sau sa vinzi o casa intr-o tara in care aproape toate familiile platesc un credit la banca, iar datoriile se maresc de la o zi la alta. De cele mai multe ori agentiile imobiliare reprezinta o solutie salvatoare, insa iata ce trebuie sa stii inainte de cu un agent.



1 Tu esti o afacere extrem de profitabila pentru el


Pe langa comisionul stabilit initial, agentul imobiliar beneficiaza si de alte avantaje de pe urma ta. Unul dintre cele mai importante este imbogatirea si improspatarea bazei sale de date cu clienti. Fiecare anunt in parte ii poate aduce cativa clienti noi. In plus, agentul va incerca intotdeauna sa orienteze clientul catre un anumit produs imobiliar, astfel incat sa fie sigur ca exploateaza la maxim potentialul financiar.

Pe de alta parte, atunci cand cumperi este indicat sa insisti asupra anuntului pentru care ai luat legatura cu agentul. De cele mai multe ori agentul imobiliar iti va recomanda alte locuinte, pentru a creste sansele de vanzare si pentru imobilele mai scumpe.


2 Comisionul este negociabil


Multa lume apeleaza la ajutorul unei si de cele mai multe ori ajutorul acesteia pare a fi de nepretuit. Cu toate acestea, pretul porneste in unele cazuri de la un procent de 1% si poate ajunge pana la 3-4% din pretul tranzactiei. Astfel, la cumpararea unui apartament de 100.000 de euro, poti plati agentiei intre 1000 si 4000 de euro. Avand in vedere aceste diferente de pret, este indicat ca din primul moment sa negociezi costurile comisioanelor.

Unele agentii iti pot propune o reducere de pret in cazul in care apelezi la serviciile lor pentru doua tranzactii: vanzarea locuintei vechi si achizitionarea uneia noi. De asemenea, majoritatea agentilor vor incerca sa ocoleasca aceasta negociere spunandu-ti ca „Niciodata comisioanele noastre nu au impiedicat realizarea unei tranzactii reusite. Nu va faceti griji in acest sens!”.

Un alt lucru pe care va trebui sa il ai in vedere este momentul in care comisionul este platit. Exista agentii imobiliare care accepta o reducere a comisionului, cu conditia ca jumatate din suma sa fie achitata inainte de incheierea tranzactiei. Atentie! De cele mai multe ori aceasta suma nu mai poate fi recuperata in cazul in care tranzactia nu se mai realizeaza!”


3 Nimeni nu are nevoie de vesti proaste


Mai exact, agentul imobiliar nu iti va strica buna dispozitie spunandu-ti ca in casa respectiva este o problema cu gandacii de apartament sau ca terenul din zona este inundabil. De asemenea, este posibil sa iti ascunda mult mai multe lucruri inainte ca tu sa mergi la o vizionare. De obicei laudele exagerate sunt menite sa te atraga sa vezi totusi locuinta, in speranta ca vei trece cu vederea lipsa anumitor imbunatatiri.

Un alt lucru pe care agentii imobiliari omit sa il spuna pana in ultimul moment tine de situatia casei sau apartamentului respectiv. Mai exact, exista posibilitatea ca proprietarul sa fi inregistrat deja o ipoteca pe apartamentul respectiv. Acest lucru va complica destul de mult lucrurile. Desi unele banci accepta aceasta situatie, aprobarea creditului poate fi ingreunata .

In plus, atunci cand agentul imobiliar iti ascunde lucruri pe care tu nu le observi, este posibil ca acestea sa fie vazute si notate de evaluatorul bancii care iti ofera creditul. Anumite defecte ale casei ii pot scadea drastic valoarea, astfel incat tu vei primi un credit mult mai mic iar tranzactia nu se mai poate incheia.

Un alt avertisment tine de tendinta anumitor de a te asigura ca orice problema poate fi rezolvata cu usurinta. Desi agentul cu care lucrezi pare de incredere sau are experienta, este foarte important sa verifici tu posibilele solutii la problemele aparute si sa decizi daca merita sa le suporti . Un exemplu foarte bun poate fi in situatia in care agentul iti recomanda un apartament fara balcon, la parterul unui bloc, cu mentiunea ca iti poti construi in orice moment un balcon in gradina blocului. Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa. Daca in urma cu cativa ani aceste modificari erau permise sau trecute cu vederea, astazi legea este foarte stricta, riscand o amenda usturatoare si chiar un proces.

Sfaturi utile:

 

  • Nu semna niciodata un contract de exclusivitate cu o agentie imobiliara , in special daca vrei sa vinzi un apartament.
     
  • Verifica intotdeauna mai multe agentii inainte de a plati comisionul.
     
  • Nu crede tot ce ti se spune! Notarul, evaluatorul si arhitectul sunt cele mai avizate persoane care iti pot da un verdict cu privire la locuinta pe care vrei sa o cumperi.
     
  • Inainte de a vorbi cu un agent imobiliar informeaza-te! Citeste ziarele, acceseaza site-urile cu anunturi particulare si formeaza-ti o idee cu privire la raportul calitate-pret.
     
  • Nu exista chilipiruri pe piata imobiliara!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea