Financiar

#investitor #investitie #criza financiara #bursa

Ce investitii poti sa faci in zodia crizei

Bursa de la Bucuresti inregistreaza performante negative. Totusi, pasionatii de plasamente au si alte parghii la dispozitie pentru a-si inmulti banii.

Desi criza financiara mondiala a afectat intr-o anumita masura si tara noastra, exista totusi cai prin care investitorii romani pasionati isi pot inmulti banii. In Romania, cum era de asteptat, piata de capital este cea mai afectata de turbulentele de pe pietele financiare. Asta deoarece majoritatea investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt straini.

Indicele BET-C, care urmareste evolutia generala a pietei, a pierdut 53% din valoare de la inceputul lui 2008. Totusi, chiar si asa, BVB ramane inca un instrument bun de inmultire a banilor pe termen lung. „Si pe piata de capital autohtona se poate investi inca, insa ideea este sa descoperi acele actiuni cu potential de crestere, de a investi in actiuni individuale si nu intr-un index“, ne-a declarat Laurian Lungu, analist la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

O alta cale spre care se pot orienta investitorii sunt deja popularele plasamente imobiliare. Desi unii analisti se grabesc sa propovaduiasca declinul acestei piete, Lungu crede ca investitorii pot beneficia de diferentialul regional de randamente de pe piata imobiliara.

„Exista orase, zone, in tara, care sunt inca pe o panta ascendenta a potentialului de dezvoltare“, a spus el. Asta deoarece in Romania inca este mare nevoie de infrastructura. Cei care au terenuri pe traseele viitoarelor autostrazi sau sosele de centura vor avea de castigat. Orasele se vor extinde mult pentru a se aerisi, iar terenurile din vecinatatea lor vor fi foarte valoroase, de asemenea.

Firme promitatoare, cu probleme

In momentele de turbulente financiare, multe firme - printre care si unele cu potential mare - incep sa se confrunte cu probleme financiare sau cu crize de lichiditati. In aceste momente se pot face achizitii de tip „fire-sale“ (cumpararea la un pret mic a unei firme aflata intr-o situatie dificila, generata de o criza de lichiditati sau de alte probleme - n.r.), a mai spus Laurian Lungu.

O alta varianta este achizitionarea de active pe pietele externe dezvoltate, precum actiuni, obligatiuni guvernamentale sau titluri de stat . Pietele acestea, fiind mature, inregistreaza scaderi mai mici decat cele aflate in dezvoltare, iar posibilitatea de castig pe termen lung este mult mai mare.

(continuarea in Evenimentul Zilei)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea