Financiar

#inflatie #aur #pret

Ce este inflatia si cum ne protejam

In data de 13 10 2005 pretul aurului pe piata internationala era 470 dolari. Peste cinci ani, in 13 10 2010 pretul aurului a fost cotat la 1370 dolari, atingand un nou maxim istoric.Care sunt insa motivele pentru care aurul aproape ca si-a triplat valoarea si ce implicatii poate avea pentru viata de zi cu zi?

Aurul 2005 - 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Aurul are doua mari intrebuintari :

Una este in industria bijuteriilor si a obictelor de lux. Aceste obicete au devenit mult mai scumpe si vor deveni in continuare mult mai scumpe. “Mare lucru” vor spune unii. Este drept ca piata luxului nu este accesibila multor romani, asa ca acest lucru nu ne va afecta mult.

Insa aurul mai are o intrebuintare : moneda neoficiala de schimb. De mii de ani aurul a fost folosit la baterea de moneda si doar in ultimii zeci de ani banii de hartie au fost intrebuintati pe scara larga. Insa atractivitatea metalului galben a ramas si momentan este cel mai important aspect al sau.
 

Dar ce inseamna pastrator de valoare?
 

Practic, pe plan international aurul este o moneda, la fel cum este si dolarul, euro, lira, leul, etc.. Insa, fata de toate celelalte monede, aurul nu poate fi tiparit de o banca centrala. El este o moneda fizica, in lume fiind o cantiate finita de aur. Termenii de pastrator de valoare se refera la faptul ca el are o Valoare intrinseca a sa, care nu poate fi pierduta. Si totusi, ce legatura are acest lucru cu cresterea aurului si cu traiul de zi cu zi? Statistic, aurul se apreciaza in perioada de inflatie sau cand urmeaza sa vina inflatie. Aurul isi pastreaza valoarea sa, neputant fi tiparit ca alte monede. Faptul ca in ultimii ani valoarea s-a triplat arata faptul ca va urma o perioada cu o inflatie ridicata la scara globala.
 

Ce inseamna inflatie ridicata si cum imi va afecta traiul de zi cu zi
 

Inflatia inseamna cresterea generalizata a preturillor. Estimarile curente arata pe plan international o posibila inflatie de 5-8% pe an. Poate parea putin, insa in Romania ea a fost tot timpul mai mare. La noi este posibil sa fie peste 10%. Asta inseamna ca in medie preturile produselor pe care le cumparam vor creste cu peste 10% pe an. Daca salariul (sau castigul) meu ramane la acelasi nivel, eu practic devin mai sarac in fiecare an cu 10%. Totodata, dobanda la banci momentan este de 5-6% pentru persoanele fizice. Inflatia pe anul acesta (pana in septembrie) a fost de 7.7% Adica anul acesta, cei care au tinut banii depusi la banca au pierdut in mod real 2-3% din suma depusa.

Ok… si ce pot face?

Doua lucruri putem face pentru a ne proteja.

In cazul in care avem o suma de bani ca agoniseala, o parte din ea trebuie investita in active fizice cum sunt marfurile, actiunile, fondurile de actiuni, etc. Statul cu banii “la saltea” este contraproductiv in inflatie

Si in al doilea caz, spuneam ca leul are de obicei o inflatie mai mare decat alte monede. Decat euro de exemplu. Asta inseamna ca leul (RON) se va deprecia mai rapid decat euro (EUR). Asta inseamna ca cei care au euro , franci, dolari, etc. vor avea de suferit, pentru ca rata se va majora. Daca salariul nu se majoreaza mai rapid, vor avea probleme din ce in ce mai mari la plata. Un lucru pe care trebuie sa il evitam in aceasta perioada este contractarea de credite in alta moneda decat leul.

 

Radu Ciofu, profitbursier.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea