Financiar

#instant factoring #ce este factoring #factoring

Ce este factoringul si cum poate fi utilizat de oamenii de afaceri?

Contractul de factoring este documentul intocmit prin care un aderent (vanzator de bunuri/ prestator de servicii) vinde creantele catre un factor/ companie de factoring. Acesta din urma se obliga sa incaseze creantele, obtinand toate drepturile pe care cedentul le are asupra debitorilor sai.

 

Dintr-un alt punct de vedere, se poate afirma ca acordul de factoring este un contract ce a aparut inclusiv in practica bancara, ca o alternativa a creditului bancar.

Factoringul este un instrument modern de gestionare a creantelor, care consta in finantarea facturilor, monitorizarea creantelor si verificarea celui ce a semnat acordul de factoring.

In esenta, factoringul se bazeaza pe faptul ca firma de factoring face o plata in avans pentru o factura cu scadenta ceva mai indepartata. Contractantul are la dispozitie banii imediat, fara a mai trebui sa astepte implinirea termenului de scadenta a facturii pentru a-si primi suma respectiva.

Este foarte important de mentionat urmatorul aspect: prin incheierea unui contract de factoring nu se finanteaza creantele neplatite ce au depasit termenul de scadenta. Acest instrument economic vizeaza in primul rand accelerarea platilor pentru facturile ce au scadenta in viitor, obtinerea mai rapida de cash pentru un cash flow sanatos.

In plus, prin incheierea unui acord de acest gen cu o firma specializata, factorul va scuti contractantul de obligatia de a-si monitoriza personal  facturile. Avantajul are drept efect mai mult timp disponibil pentru antreprenorul in cauza pentru a se ocupa efectiv de business-ul lui.

Mai exact, lucrurile se desfasoara extrem de simplu. Dupa ce se trimite online o factura pentru care se solicita plata in avans, factorul va verifica daca potentialul client este un platitor de incredere, ceea ce poate proteja contractantul de consecintele nefaste ale colaborarii cu un debitor rau-platnic.

Dupa gradul de confidentialitate a operatiunii de factoring exista doua forme de baza:

  1. Factoring-ul deschis: este acea forma de factoring in care alocarea creantelor este extrem de transparenta. Aderentul cedeaza factorului toate creantele, iar debitorii sunt notificati despre acest transfer.
  2. Factoringul inchis (bazat pe confidentialitatea a facturilor): este o forma de factoring in care este suficient sa se schimbe numarul de cont in care trebuie platita factura cu numarul unui cont bancar care apartine factorului. In acelasi timp, nu exista obligatia de informare a debitorului cu privire la cesiunea de creanta in sine.

Cum functioneaza factoringul?

In linii mari, antreprenorul trebuie sa depuna o cerere, pentru care va primi o limita de factoring. Daca este de acord, semneaza un acord de factoring. Acordul specifica valoarea limitei de factoring, adica suma maxima a fondurilor pe care le poate primi din facturile trimise pentru finantare.

Factorul va plati extrem de rapid partea din valoarea nominala a facturii. In functie de factor, banii vor fi in cont in decurs de 15 minute pana la aproximativ 2 zile lucratoare. Comisionul pentru depunerea facturii pentru finantare poate fi dedus din plata in avans.

Factoringul este o solutie buna pentru afacerea ta daca:

  • ai termene de plata amanate, lungi (credite comerciale);
  • cauti surse sigure de finantare a activitatii curente;
  • vrei sa-ti protejezi afacerea impotriva posibilelor blocaje de plata;
  • cauti servicii financiare complete care sa faciliteze gestionarea lichiditatii financiare a companiei.

Instant Factoring, cea mai rapida cale de a obtine banii de care ai nevoie!

Instant Factoring este cea mai usoara varianta daca ai nevoie de cash rapid. Procedura de evaluare a riscului si managementul operatiunilor se face la aceasta companie in mod automatizat.

Viteza si transparenta 100%, fara sa depui alte acte pentru sume de pana la 50.000 lei, iata ce gasesti la Instant Factoring!

Mai mult decat atat, pot apela fara ezitare la firma amintita nu doar proprietarii de firme, ci si persoanele fizice autorizate (PFA).

Vrei detalii? Intra chiar acum pe instantfactoring.com!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea