Financiar

#ce #semnare acord #gazoduct nabucco

CE doreste semnarea rapida a acordului pentru gazoductul Nabucco

Comisia Europeana a anuntat, vineri, ca a convocat o reuniune a statelor care sunt implicate in proiectul Nabucco . Intalnirea va avea ca obiectiv obtinerea de acorduri privind finantarea si planificarea proiectului, informeaza Reuters.

"Este un semnal excelent, dupa recenta criza a gazului", a spus comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs , referindu-se la disputa gazului dintre Rusia si Ucraina de luna aceasta. Gazoductul, care va costa opt miliarde de dolari, ar urma sa transporte 30 de miliarde metri cubi de gaz pe an din Marea Caspica in Austria, dar deocamdata doar trei miliarde de metri cubi sunt asigurati.

"Doresc o incheiere rapida a acordurilor necesare pentru construirea Nabucco", a spus comisarul european. Comisarul nu a precizat unde va avea loc aceasta reuniune, dar Budapesta va gazdui in 26- 27 ianuarie un summit al tarilor implicate in proiectul Nabucco. Reuniunea, propusa in septembrie de Guvernul ungar, va reuni cele sase tari asociate proiectului la nivel ministerial sau de sefi de guvern.Proiectul Nabucco asociaza sase tari, dar pana in prezent are dificultati in a demara, in special din cauza finantarilor insuficiente.

Nabucco are insa un concurent in proiectul ruso-italian South Stream , la care s-a asociat si Ungaria, si care a fost considerat "mai promitator" de catre Consiliul Mondial al Energiei. Europa trebuie, pe de alta parte, sa gaseasca 30 de miliarde de metri cubi de gaz de transportat in fiecare an pentru ca Nabucco sa fie rentabil, in special din tari precum Azerbaidjan, Turkmenistan , Iran si Irak.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea