Financiar

Ce aduce noul sistem de facturare a gazelor

De la 1 iulie, gazele naturale sunt platite in unitati energetice (kilowati-ora), si nu in metri cubi. Odata cu trecerea la modul de facturare a gazelor naturale in lei pe kilowati-ora, fiecare client va plati exact pentru cantitatea de energie consumata.

Pana acum, faptul ca se platea pentru volumul consumat si nu pentru calitatea gazelor avantaja pe cei care primeau gaze cu o putere calorifica mai mare. Acestia isi asigurau un „confort energetic" cu un volum mai mic de gaze, fata de un alt consumator care primea gaze naturale mai slabe calitativ si trebuia sa consume un volum mai mare de gaze.

Sa luam doua exemple: in localitatea Bragadiru (Ilfov), puterea calorifica superioara pe anul 2007, masurata de transportatorul Transgaz, a fost de 10,638 KWh/ metru cub (mc).

Pentru un necesar de energie intr-o luna de iarna, de pilda, de 3.100 KWh, rezulta ca o familie din Bragadiru trebuia sa consume, raportat la puterea calorifica prezentata mai sus, circa 291 mc (energia este egal volumul ori puterea calorifica superioara).

In localitatea braileana Silistea, puterea calorifica a fost, in acelasi interval, de 11,45 KWh/mc. Rezulta ca o familie din aceasta localitate a consumat, pentru aceeasi energie, un volum de gaze de 270,57 mc.

Echilibru intre consumatori

La un pret al gazelor de 0,989 lei/mc, cele doua familii au avut facturi diferite, la aceeasi energie consumata, respectiv 287,8 lei in Ilfov si 267,6 lei in Braila. Calculand acum in unitati energetice, fiecare familie va plati in functie de energia consumata (pentru incalzire, prepararea hranei etc.).

La un pret de 0,1047 lei/KWh, cat este tariful aprobat pentru Distrigaz Sud de la 1 iulie, ambele familii vor plati o suma egala, respectiv 324,57 lei, la o cantitate de energie consumata egal (3.100 KWh).

Noul mod de facturare pare, insa, a-i dezavantaja pe cei care primeau gaze cu o putere calorifica mai mare, in cazul nostru pe familia din Silistea (Braila), intrucat diferenta intre cat platea inainte, in lei/metri cubi, pentru energia consumata (267,6 lei), si cat plateste acum (324,57 lei) este de circa 20%.

„Principiul de calcul functioneaza si invers, in sensul ca cei care au o putere calorifica mai mica vor plati mai putin", a declarat, pentru „Adevarul", directorul de preturi si tarife din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Gabriel Sirbu.

Distrigaz Sud mai vrea o scumpire de 20%


Dezavantajul acestui sistem este ca micii consumatori nu pot verifica puterea calorifica a gazelor primite, neavand astfel certitudinea ca factura lor este cea corecta. Potrivit Distrigaz Sud, nicaieri in lume nu sunt instalate aparate de masurare a calitatii gazelor la clientii casnici.

Majorarile tarifare aplicate la 1 iulie, de circa 12%, nu au multumit companiile E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud. Aceasta din urma a declarat ieri ca la 1 octombrie ar mai fi necesara o noua scumpire de circa 20%.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea