Financiar

#pib #romania #deficit excesiv #ce #ue

CE a lansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Comisia Europeana a lansat miercuri, 13 mai, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, a anuntat CE intr-un comunicat. Organismul european considera ca deficitul bugetar de anul trecut - de 5,4% din PIB - a fost cauzat in principal de cheltuielile cu salariile bugetarilor si mai putin de criza economica globala .

Deficitul public al Romaniei a atins, in 2008, 5,4% din Produsul Intern Brut. Potrivit Comisiei Europene, aceasta cifra a fost atinsa, in principal, de derapaje importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile bugetarilor si cu prestatiile sociale, precum si de previziuni exagerat de optimiste privind veniturile. CE spune ca dificitul excesiv a fost provocat in mai mica masura de o scadere brusca a veniturilor colectate in ultimul trimestru al anului 2008, din cauza incetinirii economice.

Comisia Europeana arata ca, tinand seama de contextul economic si de toti ceilalti factori relevanti, s-a examinat daca deficitul nu s-a indepartat prea mult de valoarea de referinta si daca depasirea a avut un caracter exceptional sau temporar si ca s-a ajuns la concluzia ca in niciunul din cazuri nu a fost respectat criteriul deficitului din tratat. In luna februarie, Comisia a initiat deja proceduri de deficit excesiv pentru Franta, Grecia, Irlanda, Letonia si Spania.

Potrivit institutiei europene, Romania a urmat o politica bugetara pro-ciclica in perioada de crestere exploziva a cererii 2005-2008, deficitul global crescand de la 1,2% in 2005, la 5,4% din PIB in 2008, in ciuda cresterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Comisia este de parere ca aceasta evolutie a defictului reflecta in mare masura o slaba planificare si executie bugetara.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea