Financiar

#cumparaturi #bani #plata #carduri

Cati bani economisesti daca platesti direct cu cardul

Din ce in ce mai multi mai multi romani opteaza  sa plateasca direct cu cardul utilitatile si taxele, sa apeleze la el atunci cand merg la cumparaturi sau cand achizitioneaza bilete la spectacole.

Statistica arata ca,  la finele lui 2010,  in Romania existau 12,5 milioane de carduri valide, dintre care 10,4 de milioane sunt carduri de debit, adica instrumente bancare prin care se pot efectua plati sau retrageri in limita fondurilor existente pe card.

Explicatia pentru care romanii prefera sa utilizeze cardul la cumparaturi ar fi ca bancile taxeaza retragerea de numerar de pe carduri de la ATM percepand diverse comisione. In schimb, comerciantii nu percep taxe la plata cu cardul.

Daca scoti bani de la ATM-ul bancii emitente a cardului, comisionul este cuprins intre 0,2 si 0,25%. In schimb, daca optezi pentru retragerea de bani de la ATM-ul altei institutii bancare, va trebuie sa suporti un comision care variaza intre 0,5% si 0,75%, plus o marja fixa, cuprinsa intre 2,5 lei si 4,5 lei.

Daca de exemplu, se retrage de la ATM-ul care a eliberat cardul un salariu mediu de 1.500 de lei, comisionul este minimum 3 lei. In cazul in care retragerea se face de la ATM-ul altei banci, comisionul platit poate ajunge si la 11,25 de lei.

Studentii, o piata estimata la aproximativ de 800.000  de persoane, au parte insa de un tratament “special”.  Majoritatea bancilor nu percep comisioane pentru cardurile emise pentru studenti. Mai mult decat atat,  bancile le ofera si alte beneficii: bonusuri la depozite, reduceri de dobanda la credite etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea