Financiar

#prima casa #conditii #programul prima casa #credit #rate #norme

Cat ofera bancile pentru programul "Prima Casa"?

Initiativa Guvernului de a relansa creditarea prin programul "Prima Casa" este privita cu scepticism de unii reprezentanti ai bancilor, iar decizia de a participa se bazeaza mai mult pe considerente sociale sau de imagine, a spus Gabriel Cretu, director Retail si Canale Distributie Otp Bank. Chiar si asa, programul "Prima Casa" a atras 20 de banci, ale caror oferte inaintate joi depasesc plafonul stabilit de Guvern, de euro , asigurand viitorilor beneficiari un plafon de creditare de 1,457 miliarde de euro pentru cumpararea de locuinte, a anuntat Ministerul Finantelor.

"Este un euro la o dobanda calculata in functie de indicatorul pietei europene Euribor la trei luni plus o marja de 3,8%, la care se adauga comisionul catre Fondul de Garantare - 0,37% anual. Spre exemplu, la un nivel de 1,14% pe an al indicatorului Euribor, dobanda va ajunge la 4,94% pe an.

Pentru creditele in lei acordate prin 'Prima Casa', CEC Bank percepe o dobanda anuala egala cu rata medie a dobanzilor interbancare ROBOR la 3 luni plus 1,9%, dar nu percepe comisioane de acordare, analiza, gestiune sau rambursare anticipata . Imprumuturile in moneda nationala vor fi schimbate in euro dupa adoptarea monedei unice europene.

BRD, dobanda efectiva de 4,87%

Si BRD pluseaza 250 de milioane de euro pentru acest program, iar oferta bancii prevede o dobanda anuala efectiva (costul total al creditului) de 4,87% pe an pentru creditele rambursabile in cel mult 20 de ani.

In topul bancilor inscrie in program, in functie de valoarea plafonului de creditare, vine Piraeus Bank, a carei oferta promite 100 milioane euro pentru tinerii care isi vor contracta credite pentru prima locuinta. In ce priveste dobanda la imprumuturile acordate, aceasta se situeaza la 2,5% + ROBOR, la creditele acordate in lei, in timp ce pentru creditele in euro, dobanda este 4% + EURIBOR, in schimb banca nu percepe niciun comision pentru creditele acordate.

Perioada de creditare este de 30 de ani, in timp ce suma minima acordata de banca este de 10.000 de euro, sau echivalentul in lei, iar plafonul maxim al imprumutului de 57.000 de euro, sau echivalentul in lei. Venitul minim acceptat de banca se situeaza la 300 de euro sau echivalentul in lei, iar la acodarea creditului, banca poate lua in considerare veniturile intregii familii, precum si a co-platitorilor indicati de solicitant, se precizeaza in comunicat.

Oferta Volksbank inaintata ieri catre Fondul de Garantare pune la dispozitia debitorilor 75 milioane euro pentru acordarea de credite in euro si in lei, iar Bancpost si Raiffeisen vin cu oferte similare pentru programul "Prima Casa", cu cate un plafon de 50 milioane euro.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea