Financiar

#locuinte #credit ipotecar #avans minim

Cat costa avansul minim pentru un credit ipotecar

Romanii care vor sa-si achizitioneze locuinte si nu se incadreaza in programul "Prima Casa" pot opta pentru un credit ipotecar .

Potrivit ziarului Romania Libera, viitorul proprietar trebuie sa achite in avans 15% din valoarea locuintei. Aceasta este avansul minim pe care bancile il accepta atunci cand aproba finantarea cumpararii unei locuinte prin credit ipotecar standard.

In acest moment, pot finanta cu pana la 85% din pretul locuintei urmatoarele banci: BCR, BRD, Raiffeisen Bank , Banca Transilvania , Bancpost, CEC Bank, ING Bank si Carpatica.

O valoare mai mica a avansului inseamna insa pentru romani o dobanda mai mare.

De exemplu, cei care opteaza pentru un credit la BCR si au un avans de 15% se pot imprumuta la o rata a dobanzii cu 0.4% puncte procentuale mai mare decat cei cu un avans de 25%.

La BRD, avansul redus este taxat cu pana la 1% in plus la dobanda fata de oferta standard, ce presupune un nivel al avansului de 20%. 

Bancpost  percepe un plus de dobanda de 0,5% celor care doresc sa obtina de la banca o pondere cat mai mare din suma necesara achizitionarii locuintei.

Avansul minim pentru creditele ipotecare in lei contractate prin ING Bank este de 15%, iar pentru cele in euro este de 25%.

In functie de clasa de risc în care se încadreaza clientul, avansul la creditele aprobate de Carpatica variaza intre 15 si 25%.

Bancile solicita un avans minim in functe de valoare la care este evaluat imobilul. Chiar daca v-ati inteles la un anumit pret cu vanzatorul locuintei, evaluator va trece o suma mai mica in raport. Drept urmare, diferenta va trebui s-o suportati to dumneavoastra, deoarce institutia nu va ofera finantare mai mare de 85% din valuarea evaluata a imobilului. Puteti solicita insa unui raport de evaluare, insa va trebui sa platiti inca o data taxa evaluatorului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea