Financiar

#ipad #industria alimentara #salariu romani #medie salariu #industria hoteliera

Cat castiga romanii pe ora in comparatie cu ceilalti cetateni

Romanii au venituri mult sub media europeana, iar acest lucru este evidentiat foarte clar la o simpla comparatie a castigurilor pe ora. Astfel, pentru a-si achizitiona un iPad, un roman trebuie sa munceasca 180 de ore, in timp de un danez isi poate cumpara acest gadget dupa doar doua zile de munca.

In luna ianuarie, romanii au avut castiguri de doar 9,72 lei pe ora, adica 2,2 euro, iar media salariului pe ora in Uniunea Europeana este de aproximativ 12 euro, de aproape sase ori mai mare, potrivit ultimelor date furnizate de Eurostat.

In Norvegia si in Danemarca, un salariat castiga aproximativ 25 de euro pe ora, adica cam cat ar castiga un roman intr-o zi de munca daca incepe programul de la ora 08.00 si termina la ora 19.00.

Cel mai prost platiti romani, care lucreaza, de regula, in hoteluri si restaurante, primesc pentru o ora de munca 5,1 lei, fiind urmati de cei care lucreaza in productia de incaltaminte, cu 5,9 lei pe ora, si de cei care muncesc in industria alimentara, cu 6 lei pe ora.

Cu venitul pe care un roman il incaseaza intr-o ora, acesta isi poate cumpara o sticla de 2 litri de suc, in timp ce un danez isi permite sa faca o calatorie pana la Bucuresti cu o cursa aeriana low-cost.

Sursa foto: econtext.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea