Financiar

Castiguri modeste la pensiile private facultative dupa 11 luni

Lansate intr-un moment deloc favorabil, cu cateva luni inainte de , pensiile private facultative si-au majorat activele, dar nu au reusit sa obtina randamente foarte bune.

Analiza randamentului mediu de pe piata pensiilor facultative (0,24% la 11 luni) arata un castig chiar mai mic decat cel oferit de bancile comerciale la contul curent.

O astfel de medie pentru intreaga piata este mult trasa in jos de evolutia OTP Strateg. Performanta negativa a acestuia (-24%) este explicata de Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ( CSSPP ), prin faptul ca reprezentantii fondului au „tras“ comisioanele de administrare chiar daca piata era si nefavorabila, si la inceput de drum.

„Celelalte fonduri de pensii au preferat sa nu traga aceste comisioane, pentru a nu inregistra rezultate negative“, spune Oancea.

Chiar si fara OTP, randamentul mediu al fondurilor de pensii facultative (4,3%) este sub cel al unei dobanzi medii pe piata bancara in 2007/2008 (circa 6%). In afara conditiilor nefavorabile de piata, analistii spun ca volumul activelor administrate, de numai 29,2 milioane lei (circa 8 milioane de euro), este foarte mic.

„Si totalul activelor de la pensiile private obligatorii, de 24 de milioane de euro, este foarte mic“, considera Tudor Moldovan, director general Generali Asigurari. Pe de alta parte, directorul de investitii de la Interamerican, Radu Craciun, sustine ca „in conditiile date de piata, randamente de 7% sau chiar de 3%, cum au avut unele fonduri de pensii, sunt chiar neasteptat de bune“.

Trebuie vazuta si partea plina a paharului: scaderile de pe bursa au permis fondurilor achizitionarea mai multor active cu pret mai mic, dar a caror valoare va creste in timp.

De altfel, totalul activelor pensiilor facultative a inregistrat o crestere de 17,5%, mult superioara randamentelor pe unitatea de fond. Si cum fondurile de pensii sunt de regula investitii pe termen lung (de minimum 10 ani), s-ar putea ca multe din rezultatele negative de acum sa se transforme in profit.

Gabriela Moldoveanu Tinteanu

continuarea in revista Capital 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea