Financiar

#carbune #energie electrica #poluare #combustibil

Carbunele scumpeste energia electrica

Comisia Europeana penalizeaza dur poluatorii si pune punct sufocarii artificiale a facturilor la curent.
Electricitatea produsa in termocentrale va fi mai scumpa in urma torii ani, iar consumatorii romani vor simti la buzunar facturile tot mai mari.

 

In Romania, 40% din energie este produsa pe baza de carbune, unul dintre combustibilii care, prin ardere, produce o cantitate imensa de gaze cu efecte de sera. Tarile care utilizeaza preponderent aceasta resursa, cum ar fi cele din estul Europei, vor avea cel mai mult de suferit, se arata intr-un studiu Reuters. In aceasta situatie, mai spun analistii chestionati de Reuters, se afla Romania si Bulgaria, unde carbunele genereaza 40% din productia de energie, Cehia, cu 57 de procente, sau Polonia, cu o pondere covarsitoare de 94%.

Tarife tinute in frau de populism

In prezent, agentii economici poluatori primesc gratuit un numar de certificate de emisii de dioxid de carbon, care le permit sa emita o anumita cantitate de gaze nocive. Comisia Europeana vrea sa elimine acest sistem, incepand cu 2012. Astfel, companiile - adica si producatorii de energie - vor plati integral pentru poluarea produsa. Peste trei sferturi din poluatori activeaza in industria energetica, iar majorarea acestor cheltuieli se va oglindi, automat, in factura la utilitati platita de consumatorul final.

Tarile din Est, alaturi de cele Baltice, vor sa promoveze ideea desfiintarii treptate a sistemului de cote de certificate pentru emisii. Insa oficialii europeni sustin ca, in fostele state comuniste , preturile la energie sunt oricum tinute in jos artificial din motive politice, populiste .

Ei spun ca aceste tarife trebuie oricum majorate, pentru a incuraja investitorii sa modernizeze capacitatile vechi existente si sa realizeze noi unitati. „Multe dintre aceste tari trebuie sa depaseasca mostenirea comunista a societatilor controlate de stat si sa-si actualizeze preturile, care au ramas cu 30%-40% mai mici decat media din vestul Europei“, se arata in analiza Reuters.

(continuarea in Eventimentul Zilei

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea