Financiar

Bursa de la Bucuresti, cea mai slaba din Europa de Est

Indicele BET , care masoara evolutia primelor 10 companii lichide de la BVB, s-a depreciat cu peste 24% la BVB in primele doua luni ale anului. Statistica referitoare la pietele de capital din Europa de Est arata ca, in primele doua luni din 2008, Bursa de Valori Bucuresti a avut cea mai mare pierdere dintre bursele est-europene, de 24,24%. Bursa din Bucuresti, ca si leul au resimtit criza din Statele Unite mai puternic decit oricare alte piete din Europa Centrala si de Sud-Est. „Caderea BVB este cauzata de vinzarile masive de actiuni din partea investitorilor straini, de lichiditatea mica a pietei de capital din Romania si de comportamentul speculativ al investitorilor romani“, spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Pierderi mai mici s-au inregistrat pe bursele din Ungaria (10,42%), Republica Ceha (13%) si Austria (15,23%). Cele trei burse se remarca printr-o buna lichiditate in comparatie cu bursele din Romania si Bulgaria. Spre exemplu, in luna februarie, lichiditatea pe bursa din Ungaria a fost de 2,24 miliarde de euro, pe cea din Cehia, de 2,36 miliarde de euro, iar pe cea din Polonia, de 8,66 miliarde de euro.

In Romania, lichiditatea pe BVB a fost de 181,97 milioane de euro, iar pe Rasdaq , de doar 27 de milioane de euro. „Bursele din Cehia, Ungaria si Polonia sint burse mari, iar comportamentul lor se apropie mai mult de bursele mature din Europa. Caderile sint mai mici decit la BVB, dar si cresterile sint mai temperate“, mai spune Iulian Panait.

 

Pentru mai multe informatii legate de afaceri, imobiliare, media si advertising, economie si finante aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea