Financiar

Bugetul a trecut pe deficit

Ministrul finantelor, Varujan Vosganian , avertizeaza: cheltuielile bugetare ar trebui sa fie orientate spre investitii, nu spre cresterea salariilor!

Potrivit oficialului, bugetul general consolidat a inregistrat, in primele cinci luni ale anului, un deficit de 0,2-0,3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Cu o luna in urma, respectiv in aprilie, bugetul general consolidat inregistra insa un excedent de 0,2% din PIB, reprezentand 1,07 miliarde de lei, sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

In martie, Executivul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele. Deficitul consolidat programat pentru acest an a scazut astfel cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

Investitiile, inaintea salariilor!

Potrivit ministrului, deficitul bugetar ar trebui sa ajunga insa, pana in 2014, la 0,9% din PIB. Pentru atingerea acestui obiectiv, cheltuielile bugetare ar trebui asadar orientate spre investitii, si nu spre cresterea salariilor, care ar avea efecte inflationiste. „ Clasa politica si autoritatile trebuie sa inteleaga ca nu avem voie sa orientam cheltuielile spre cresteri de salarii, ci spre proiecte de investitii.

Trebuie sa angajam cheltuieli pe obiective investitionale, si nu pe spirale inflationiste", a spus Vosganian. Pentru anul viitor, ministrul a anuntat un deficit bugetar de 2% de PIB. „Este posibil ca ritmul de crestere economica sa incetineasca in perioada urmatoare.

Acesta nu este un semnal negativ, ci un semn de maturitate . Cresterea economica de 8% se datoreaza decalajelor pe care Romania trebuie sa le recupereze", a mai spus Vosganian.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea