Financiar

#banca centrala europeana #fondul monetar international

Bruxelles-ul preseaza Bucurestiul sa decida daca vrea bani de la BCE si FMI

Indecizia autoritatilor de la Bucuresti cu privire la necesitatea unei finantari internationale a inceput sa-i deranjeze pe oficialii europeni.

Acestia sustin ca Romania trebuie sa decida cat mai rapid de cati bani are nevoie si sa se adreseze oficial Comisiei Europene, daca mai doreste un imprumut extern . Indiferent de suma, creditul nu poate fi decat mixt, adica atat de la Banca Centrala Europeana , cat si de la Fondul Monetar International, au declarat surse europene, citate de NewsIn.

Oficialii europeni propun pentru Romania o schema de finantare similara cu cea aplicata in cazul Letoniei. Tara baltica a primit un ajutor extern de 7 miliarde de euro, din care jumatate a venit de la Banca Centrala Europeana, 2,5 miliarde de la Fondul Monetar, iar diferenta a fost asigurata de mai multe state comunitare.

Potrivit unor diplomati citati de Reuters, Bruxelles-ul ar putea insista ca orice imprumut UE sa fie parte a unui plan comun cu FMI, din cauza unor preocupari legate de capacitatea Romaniei de a-si pune la punct politica bugetara si cea fiscala.

Chiar daca BCE ar contribui cu mai multe fonduri decat FMI, monitorizarea si aplicarea de sanctiuni in cazul in care conditiile stricte de imprumut ar fi incalcate s-ar face prin intermediul FMI, deoarece institutiile europene nu dispun de instrumente si de o baza legala de tipul unui imprumut FMI , au explicat reprezentantii europeni. Potrivit surselor citate, pana in prezent, Romania nu a notificat formal Comisia Europeana cu privire la un eventual ajutor extern.

Afirmatia este cu atat mai surprinzatoare cu cat, in urma cu trei zile, intr-un interviu acordat Radio Romania, Traian Basescu a afirmat ca a anuntat Comisia Europeana asupra intentiei Romaniei de a a contracta un imprumut european de 6-7 miliarde de euro, sub supravegherea FMI.

La doua zile distanta, Reuters a anuntat ca, in urma recentei vizite la Bucuresti a delegatiei de experti ai Comisiei Europene, Romania ar fi demarat discutiile cu UE pentru un imprumut financiar de 6-7 miliarde de euro.

"Aceasta vizita a avut ca scop monitorizarea situatiei macroeconomice si a finantelor publice in contextul finalizarii bugetului pe anul 2009 de catre noul Guvern . Nu exista nicio cerere de sprijin financiar la momentul de fata, din partea autoritatilor romane", se arata in precizarile transmise NewsIn de Biroul de Presa al Reprezentantei CE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea