Financiar

#crestere economica #consum #industrie

BRD: Crestere economica de 1,5%, impulsionata de industrie si comert

Limitarea cresterii economice undeva la 1,5% ar reprezenta o sanatoasa, dupa corectia abrupta din 2009, considera economistul sef al BRD, Florian Libocor, scrie Bloombiz.ro.

"Stiu ca exista estimari pentru o de 2-3%, poate si 4%. M-ar bucura sa fie doar 1-1,5% pentru 2010, nu pentru ca este estimarea BRD, ci pentru ca ar insemna o revenire si o ", a spus Libocor.

Economistul sef al BRD crede ca Romania va urma cu o anumita intarziere trendul din UE, dar va inchide 2010 cu o crestere dubla fata de media europeana, estimata la 0,7%. Cresterea de 1,5% prognozata pentru acest an presupune un avans de 1% in industrie si de 2% in comert, in timp ce constructiile vor continua sa scada, cu 5%.

Pentru 2011, prognoza BRD indica o crestere economica de 3%, un avans similar la industrie si comert, si o revenire in zona pozitiva a constructiilor, respectiv un avans de 5%.

Libocor apreciaza ca nicio nu poate sa creasca doar din , fara sa se bazeze si pe consumul intern.

Pentru acest an este anticipata o revenire a consumului de 2,3%.

Printre factorii pozitivi care vor determina revenirea economiei, Libocor a enumerat scaderea dobanzilor, stabilitatea politica, reluarea acordului cu FMI si CE, o revenire a consumului, acompaniat de exporturi , reducerea perceptiei de risc si corectia deficitul de cont curent operata anul trecut.

Pe de alta parte, economistul sef al BRD indica ca factori de risc insolventa in crestere, contractarea pietei muncii, refacerea increderii intr-un ritm lent, lipsa proiectelor pentru accesarea fondurilor UE, eforturile de consolidare fiscala si economia subterana.

Atat Guvernul, cat si FMI au o prognoza centrala de 1,3% pentru cresterea economiei in acest an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea