Financiar

#bnr #credit ipotecar #relaxare #mugur isarescu

BNR da liber la creditul ipotecar

La hotararea BNR, populatia va putea contracta sume mai mari la imprumuturile cu garantii imobiliare. Conditiile de acordare a creditelor garantate cu ipoteca au fost relaxate de catre banca centrala .

Conditiile se vor schimba doar pentru creditele cu garantii imobiliare, nu pentru cele de consum si cele de nevoi personale negarantate. " Consiliul de Administratie al BNR considera oportuna diferentierea conditiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite ", sustin oficialii bancii centrale.

Daca acum gradul maxim de indatorare este de 35-45%, el va creste pana la 55-60% din veniturile eligibile. Banca centrala si-a motivat decizia prin faptul ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci.

Unii analisti cred ca decizia BNR este necesara dar nu suficienta. "Era nevoie de un ajutor din partea BNR in ceea ce priveste creditarea, insa nu ma astept la un impact semnificativ al acestei decizii" a declarat Nicolaie Chidesciuc, economistul -sef al ING Bank pentru Adevarul.

Populatia nu se grabi sa profite de noile norme de credit, deoarece sunt afectati de cresterea somajului, reducerea salariilor si deprecierea cursului de schimb. Si bancile ar putea fi mai reticente cu acordarea creditelor din cauza lipsei de resurse si a scaderii preturilot pe piata imobiliara .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea