Financiar

#banca mondiala #insolventa #afaceri #taxe

BM: Birocratia si taxele mari scad interesul romanilor de a demara afaceri

Costul ridicat pentru procedurile de insolventa si introducerea de noi taxe ingreuneaza dezvoltarea afacerilor in Romania, arata sondajul Bancii Mondiale. Potrivit raportului "Doing Business 2010: Reforming through difficult times", tara noastra a pierdut in acest an zece pozitii in clasamentul mondial privind usurinta de face afaceri, pana pe locul 55 din 183.

Obtinerea dificila a creditelor, introducerea de noi taxe, precum si costurile mari pentru autorizatiile de constructii au diminuat interesul antreprenorilor de a face afaceri in Romania, arata cel mai recent raport realizat de Banca Mondiala (BM) privind dezvoltarea antreprenoriala. Astfel, Romania a scazut in fata celorlalte state cu zece pozitii, pana pe locul 55 din 183, dupa ce anul trecut ocupa locul 45 in randul economiilor analizate.

"Romania a crescut costul pentru procedurile de insolventa, cerand ca 1,5% din totalul recuperat cu fiecare asemenea procedura sa fie transferat catre un fond care ramburseaza cheltuielile administratorilor insolventei, cand debitorii nu au active. De asemenea, au crescut costurile pentru autorizatiile de constructie, ca urmare a introducerii unei taxe noi de 0,5% din valoarea proiectului. In plus, taxele pe forta de munca au sporit. Timpul pentru inregistrarea proprietatii a fost redus, prin introducerea unor proceduri noi in registrul proprietatii si cadastru ", se arata in raport, potrivt NewsIn.

Romania a coborat astfel pe locul 55, mult dupa Bulgaria (44), dar inaintea altor state membre UE precum Spania (62), Luxemburg (64), Polonia (72), Cehia (74), Italia (78) si Grecia (109). Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in acest clasament, iar Republica Centrafricana a ramas pe ultimul loc.

Birocratia si costurile mari pentru demararea unei afaceri sunt doua dintre cele mai mari dificultati cu care se confrunta antreprenorii romani, care trebuie sa astepte 10 zile pentru acest demers, in timp ce in Belgia si Ungaria sunt necesare doar 4 zile.

Astfel, costurile pentru inceperea unei afaceri se ridica la 2,9% din venitul national pe locuitor in Romania. Danemarca si Slovenia au cele mai mici costuri pentru deschiderea unei afaceri (0%), in schimb, polonezii si italienii trebuie sa plateasca 17,9% din venitul national pe locuitor in acelasi scop.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea