Financiar

#guvern #emil boc #economie

Bloombiz.ro: Putea fi altfel fara guvernul Boc?

Putini din pacate au inteles in urma cu un an ceea ce unii si mai putini au spus despre acordul incheiat atunci cu FMI ca nu va aduce nimic bun pentru simplul motiv ca implica un imprumut masiv pentru altii, respectiv bancile straine din Romania, si nu pentru populatie, businessul romanesc sau statul roman, respectiv platitorii acestui imprumut.

Si, iarasi din pacate, cu toate ca acum dupa un an s-a dovedit ca a iesit rau, caci Romania se afla intr-o situatie si mai grea decat in urma cu un an, inca se mai ocoleste adevarata problema, punandu-se totul pe seama incompetentei guvernului Boc, care n-ar fi stiut ce sa faca cu banii!

Pai, ce sa faca cu ei cand nu erau de fapt pentru el?! A platit salarii si pensii din cele 2 miliarde euro pe care FMI i-a permis sa-i ia din imprumut pentru finantarea deficitului bugetar. Grosul din cele peste 9 miliarde euro intrate in din imprumutul de la FMI a ajuns la destinatia prevazuta: bancile straine din Romania.

Si aceasta in timp ce guvernul a trebuit sa se imprumute din parti pentru restul nevoilor sale! Nu discutam acum si aici daca justificate sau nu! In orice caz, pretentia ca guvernul Boc - indiferent daca supercompetent sau, dimpotriva, incompetent - sa si faca ceva contra crizei sau macar si altceva decat de a-si satisface pe cat posibil clientela politica este o biata exagerare !

Cele mai penibile reprosuri in aceasta directie vin de la PSD, care era la guvernare impreuna cu PDL in momentul contractarii si perfectarii acordului cu FMI si cunostea prea bine ce poarta acest acord si imprumutul insotitor.

Incompetenta arhivehiculata a guvernului Boc este o pista falsa. Cu orice alt prim-ministru lucrurile s-ar fi desfasurat aproape la fel.

Un economist de talie care intelege bine situatia actuala - calauzit de dorinta profesionala de a face ceva, si nu de aspiratii desarte de putere sau de grandomanii pur si simplu - ar evita sa-si asume functia de prim-ministru in care rolul n-ar fi de fapt altul decat acela de marioneta intr-un joc al altora.

In Romania, guvernul poate trece fondurile de la un minister la altul, dar nu mai poate face nimic din ceea ce este esential, mai ales in conditiile actuale de criza. Guvernul nu mai are nici caderea, nici puterea de a schimba eventual statutul de tara bananiera al Romaniei sau de a modifica ceva strategic in economie pentru interesele nationale pe termen .

Analiza de Ilie Serbanescu

(citeste continuarea pe Bloombiz.ro)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea