Financiar

#bani buget #bilant stat #imm #datorii catre stat

Bilantul statului pe 2008, pe minus cu sase miliarde lei

Criza economica a dus la inghetarea creditarii incepand cu luna octombrie si cresterea costurilor cu angajatii si materia prima.

De aceea, o buna parte din companii au decis sa-si amane plata impozitelor catre stat, ceea ce a dus la scaderea dramatica a incasarilor la buget.

In toata aceasta problema inclusiv statul a ajuns sa genereze blocaj financiar , deoarece aproape nici una din institutiile sale nu-si plateste furnizorii, scrie Romania Libera.

Astfel, peste 100.000 de IMM-uri care sunt furnizori ai statului si aprovizionau administratia locala, Ministerul de Interne , armata, sistemul penitenciarelor, educatia, cultura si, intr-o mica masura, cercetarea nu au primit niciun ban de la buget.

Conform ultimelor date ale Ministerului de Finante, deficitul bugetar pe 2008 ar putea fi de 4% din produsul intern brut, ceea ce in Valoare nominala reprezinta 20 miliarde lei.

Daca in acest an Ministerul Economiei si Finantelor a reusit sa atraga de la banci, prin intermediul titlurilor de stat, aproape 12 miliarde lei si inca vreo doua miliarde lei prin alte imprumuturi, inseamna ca statul ar putea intra in 2009 cu datorii de sase miliarde lei, in cea mai mare parte catre companii.

Scaderea a inceput inca din luna octombrie si este generata de sistarea creditarii pe plan intern si international, dar si a limitarii comenzilor. Analistii spun ca Guvernul a gresit atunci cand si-a programat venituri si cheltuieli in functie de un PIB umflat, mai ales ca un sfert din cresterea economica este data de agricultura, care nu genereaza impozite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea