Financiar

#barbati #femei #munca #salariu #diferenta

Barbatii au castigat mai mult decat femeile, in ultimul trimestru al anului trecut

Modalitatea diferita de recompensare a angajatilor din Romania arata ca majoritatea companiilor obisnuiesc sa recompenseze inechitabil angajatii, pe criterii discriminatorii. Astfel, potrivit statisticii Institutului National de Statistica (INS), femeile au castigat, anul trecut in octombrie, cu 131 lei mai putin decat barbatii, care au beneficiat de venituri salariale medii brute de 1.868 lei.

Castigul salarial mediu brut realizat de salariatii care, in luna octombrie 2008, au lucrat cel putin 23 de zile, cu program complet, a fost de 1.806 lei, in timp ce femeile au castigat in medie cu 7,3% mai putin decat barbatii, potrivit datelor INS.

Astfel, barbatii au avut un castig salarial mediu brut de 1.868 lei, in timp ce femeile au castigat 1.732 lei.

In functie de activitatile economice desfasurate, barbatilor le revin castiguri salariale medii superioare femeilor in majoritatea sectoarelor, insa cele mai mari diferente de remunerare intre angajati se regasesc in industria prelucratoare (32,9%), intermedieri financiare si asigurari (31,3%), comert (25,6%), hoteluri si restaurante (23,9%), informatii si comunicatii (17,7%), sanatate si asistenta sociala (17,4%) sau invatamant (16%).

Salariatii corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice (grupa majora 1) au beneficiat de castigurile salariale cele mai mari (4.148 lei), cu valori intre 1.841 lei in activitatile hoteluri si restaurante si 7.715 lei in activitatile de intermedieri financiare si asigurari.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea