Financiar

#bani #firme #datorii #ajutor #finantare

Bani pentru firmele fara datorii

Anul acesta, firmele care nu inregistreaza datorii pot beneficia de sprijin financiar de pana la 200 de mii euro, prin schema unui ajutor de minimis, program prin care Ministerul de Finante pune la bataie peste 6 milioane lei. Ajutorul de minimis se acorda in baza unui plan de investitii, in limita a 200 mii euro, bani cu care se pot achizitiona terenuri, masini, instalatii sau utilaje. De asemenea, fondurile pot fi utilizate pentru terenuri si amenajarea acestora, constructii, echipamente tehnologice, aparate si instalatii, mijloace de transport, mobilier si aparatura birotica, precum si pentru constituirea intreprinderii.

Incepand din 2007, IMM-urile romanesti care nu au datorii pot apela la un ajutor financiar gestionat de Ministerul Finantelor, schema care se inscrie in programul de din fondurile europene, scrie Financiarul.

Astfel, orice firma mica sau mijlocie poate beneficia de fonduri nerambursabile de pana la 200 de mii de euro, daca are un plan de investitii bine intocmit. Acestea nu trebuie sa aiba datorii la Bugetul de stat si nici sa nu fi beneficiat de alte ajutoare care, cumulate, sa atinga plafonul de 200.000 de euro, in ultimii trei ani fiscali.

Anul acesta, Guvernul a decis sa puna la dispozitia firmelor un buget de peste sase milioane de lei, adica aproximativ 1,45 milioane de euro.  Ajutorul se situeaza in limita plafonului de 200.000 de euro, pe o perioada de trei ani fiscali consecutivi.
"Incepand cu data de 16 martie, se pot depune cererile de acord de principiu pentru finantare la Registratura Generala a Ministerului Finantelor Publice, pana la epuizarea bugetului. In acest an, prin Legea bugetului de stat au fost alocati 6.129.000 de lei pentru acordarea de ajutoare de minimis pentru dezvoltarea si modernizarea intreprinderilor“, au precizat, pentru Financiarul, reprezentantii Ministerului de Finante.

Conditii de finantare


Cererea de ajutor de minimis se depune la Registratura generala a Ministerului Finatelor Publice, cu mentiunea pe plic Unitatea de implementare a schemei de ajutor de minimis, aceasta avand obligatia ca in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii sa comunice raspunsul solicitantului. Acesta are la dispozitie 10 zile pentru a-l completa cu documentatia necesara.

Principalele domenii de activitate pentru care se acorda ajutoare de minimis sunt industria prelucratoare , si cu amanuntul, reparare de autovehicule si de de uz gospodaresc, hoteluri si restaurante, tranzactii imobiliare , inchirieri si activitati de servicii prestate intreprinderilor. De asemenea, pot fi achizitionate brevete, licente sau marci comerciale.

Pentru a fi incluse in investitia eligibila, activele trebuie sa fie utilizate doar in locatia care a beneficiat de ajutorul de stat, sa fie considerate amortizabile si sa ramana in locatia respectiva pentru cel putin cinci ani de la finalizarea investitiei, utilizate pentru derularea operatiunilor finantate.

Beneficiarul nu poate primi ajutorul de minimis daca are datroii la stat sau daca se afla in procedura de executare silita, faliment sau lichidare.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea