Financiar

#bancpost #dobanzi #credite si leasing

Bancpost: Dobanzile la credite ar putea sa nu scada in perioada urmatoare

Dobanzile la credite ar putea sa nu scada in perioada urmatoare, din cauza riscului de credit ridicat, care inca nu s-a stabilizat, a declarat presedintele , Mihai Bogza. El a aratat ca reprezinta cea mai mare componenta a costului imprumutului, urmata de incertitudinea functionarii afacerilor companiilor cu credite.

"Criza creeaza incertitudini pe care le cuantificam prin prisma neperformantei creditelor. Trebuie sa introducem neperformanta in riscul de credit , care e foarte greu de cuantificat si pentru care nu vedem inca o stabilizare. De aceea exista un risc real de a nu vedea o scadere a dobanzilor la credite in perioada urmatoare", a afirmat Bogza, citat de Mediafax.

Bogza a explicat ca fiecare sector din economie si fiecare companie are propriile sale probleme, pe care e dificil sa le cuantifice, iar pentru banca este greu sa evalueze situatia acestora atunci cand solicita credite.

Pentru a continua creditarea, Bancpost a ales sa se orienteze spre anumite sectoare mai putin afectate de criza financiara, precum cel al alimentelor si bauturilor, care au avut o activitate sustinuta, chiar si in perioada de criza.

El a aratat ca banca se va orienta si catre alte sectoare de acest gen, insa fara a le mentiona.

Bancpost urmareste in continuare sa rationalizeze costurile si sa administreze eficient portofoliul de clienti, precum si sa asigure in continuare o lichiditate crescuta.

Presedintele Bancpost a aratat ca activitatea de creditare a bancii nu s-a oprit la niciun moment, insa cererea de credite este foarte scazuta, intrucat nici persoanele fizice, nici companiile nu mai au curaj sa ia imprumuturi.

Bogza a precizat ca Bancpost va actiona in continuare in functie de mersul economiei, daca aceasta va inregistra o crestere sau daca va stagna in continuare.

Totodata, el a mentionat ca banca este pregatita sa reduca in continuare costurile, daca perspectivele de dezvoltare a activitatii vor fi negative.

Anul trecut, banca a inchis sapte unitati, iar numarul salariatilor a fost redus cu 10%.

"Nu ne-am dorit nici atunci si nu ne dorim nici anul acesta sa reducem personalul, pentru ca am investit in angajati, insa va trebui sa reducem costurile, daca vom fi nevoiti de situatie", a aratat Bogza.

La randul sau, Theodore Karakassis, directorul general adjunct al grupului Eurobank EFG, actionarul majoritar al Bancpost, a afirmat ca strategia grupului este de a continua activitatea bancara in Romania si de a acorda credite, insa doar clientilor responsabili.

"Strategia noastra este sa continuam activitatea in Romania, sa incercam sa dam credite, dar sa gasim clienti buni. Nu trebuie sa dam bani tuturor care cer, ci doar celor care ii folosesc cu responsabilitate, pentru ca trebuie sa fim atenti in aceasta perioada", a spus Karakassis.

Pe de alta parte, presedintele Bancpost a reiterat faptul ca banca nu va restructura acelasi credit de doua ori decat in mod cu totul exceptional, in functie de situatia fiecarui client, insa in restul cazurilor va trece la executarea creditelor.

El apreciaza ca in acest an vor exista multe executari de credite in sistemul bancar, intrucat tot cadrul institutional este pus la punct din aceasta perspectiva, dupa ce anul trecut o parte din executari au fost blocate din mai multe motive, printre care si greva judecatorilor.

Nivelul creditelor neperformante ale Bancpost se afla in rand cu media inregistrata la nivelul sistemului bancar, potrivit lui Bogza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea