Financiar

Bancile listate dau dividende in crestere sau actiuni gratuite

BRD le propune actionarilor un dividend de 0,59 lei/actiune, iar Erste Bank, de 0,75 euro/actiune. Din cele patru banci listate in prezent la bursa, doua au anuntat ca vor acorda drept dividende bani, iar celelalte doua, actiuni gratuite. Bancile care si-au propus in acest an sa acorde bani actionarilor sint BRD si Erste Bank. In schimb, Banca Transilvania si si-au propus sa le dea actionarilor actiuni gratuite.
„Dividendele pe care le vor acorda in acest an bancile sint mult mai bune decit anul trecut. Exceptia de la aceasta regula se numeste Banca Comerciala Carpatica ale carei rezultate financiare pe anul 2007 au fost mai slabe decit in 2006“, spune Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.

BRD a anuntat bursa ca doreste ca dividendul acordat actionarilor pentru anul financiar 2007 sa fie de 0,59205 lei/actiune, cu 61% mai mare decit pentru anul financiar 2006, cind valoarea acestuia s-a cifrat la 0,3672 lei/actiune. Raportat la valoarea din piata a actiunii BRD, dividendul acordat reprezinta 2,81% fata de 1,59% anul trecut.

Banca austriaca Erste propune Adunarii Generale a Actionarilor ca pentru anul 2007 valoarea dividendului sa fie de 0,75 euro, cu 15% mai mult decit in anul financiar 2006, cind valoarea dividendului s-a cifrat la 0,65 euro pe actiune. Daca raportam dividendul la valoarea de piata a actiunii Erste, constatam ca acesta reprezinta 1,97%. Practic, din punctul de vedere al dividendului acordat, BRD este mai rentabila decit Erste.

In 2007, profitul anual al bancii Erste a crescut cu 26%, ajungind la 1.174,7 milioane de euro, iar rezultatul operational s-a majorat cu 27,2%, ajungind la 2.547,7 milioane de euro. Practic, venitul pe actiune (cash) a fost de 3,92 euro.

Banca Transilvania vrea ca in 2008 sa isi majoreze capitalul social cu 73,4%, pina la 1,06 miliarde de lei, prin utilizarea profitului obtinut anul trecut, alocarea primelor de emisiune si prin aportul in numerar din partea actionarilor, a anuntat banca intr-un comunicat trimis bursei. Banca va acorda asadar actiuni gratuite, 734 la fiecare 1.000 de actiuni detinute, cu 60% mai multe fata de anul precedent. Pentru anul financiar 2006, Banca Transilvania a acordat 453 de actiuni gratuite la 1.000 detinute si se mai puteau subscrie un numar de actiuni reprezentind 10% din cele detinute la pretul de 0,35 lei/actiune. „Personal cred ca pe viitor conducerea Bancii Transilvania ar trebui sa se gindeasca la schimbarea politicii privind acordarea de dividende, in sensul de a acorda si bani, nu numai actiuni gratuite“, mai spune seful . Banca Transilvania a obtinut anul trecut un profit net de 340,48 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare decit rezultatul din 2006.

Singura banca cu rezultate mai slabe in 2007 decit in 2006 este Banca Comerciala Carpatica. Pentru acest an, Banca Comerciala Carpatica doreste sa acorde actionarilor in jur de 7 actiuni gratuite la 100 detinute, un rezultat mai slab decit anul trecut. Atunci banca a dat actionarilor 16,54 actiuni gratuite la 100 detinute.

De pe urma dividendelor mari de la banci vor cistiga SIF-urile care detin pachete de actiuni importante la BRD, Banca Transilvania si BCR, iar mai nou Erste Bank. „Profitul SIF-urilor in 2008 ar trebui sa creasca semnificativ fata de anul 2007, daca luam in calcul dividendele in bani ce vor fi acordate de BRD, Erste si BCR. Se stie doar ca toate SIF-urile detin pachete semnificative de actiuni la banci listate la BVB“, mai spune Petru Prunea.

Pentru mai multe informatii legate de afaceri, imobiliare, media si advertising, economie si finante aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea