Financiar

#dobanzi credite #banci-mama #finantare #norme bnr

Bancile intind mana dupa bani la BNR

Mai multe banci cer ajutor financiar de la BNR sub forma facilitatii de credit ( Lombard ) si totodata relaxarea normelor de creditare date de banca centrala.

Toate acestea de teama ca profiturile sa nu le scada foarte tare in semestrul al patrulea, scrie EVZ.

In primele noua luni ale acestui an, bancile afisau profituri de sute de milioane de euro, iar acum au ajuns sa ceara Guvernului pe de o parte sa subventioneze dobanzile umflate la creditele contractate de IMM-uri, iar pe de alta parte cer statului sa le ofere dobanzi mai mari la titlurile de stat.

In conditiile in care bancile-mama sunt capitalizate de stat. Ceea ce fac bancile romanesti in momentul de fata nu este tocmai ortodox, potrivit profesorului de economie Daniel Daianu.

Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului (ANPC) ar trebui sa se autosesizeze in privinta bancilor care au dobanzi de 10% la depozite, iar pentru creditele in derulare aceasta ajunge pana la 35%, a declarat Adrian Vasilescu , consilierul guvernatorului BNR.

Aceasta diferenta ar trebui sa acopere atat costurile imprumuturilor interbancare, cat si nevoia generarii unui profit necesar functionalitatii sistemului bancar.

In octombrie, BNR a acordat bancilor imprumuturi de 49 de miliarde lei prin creditul Lombard (credit cu dobanda de 14,25% pe an), suma de 28 de ori mai mare decat banii creditati in perioada ianuarie- septembrie 2008 , se arata in datele furnizate de banca centrala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea