Financiar

#bnr #banci #credite #lichiditati #dobanzi #rate #criza

Bancile dispun de lichiditati, dar sunt precaute cu creditarea

Bancherii dispun de suficiente lichiditati in lei, insa evolutia economiei reprezinta un motiv de ingrijorare suficient de mare incat bancile sa mentina creditarea la niveluri relativ scazute. "Este vorba de o precautie - in momentul de fata exista o lichiditate si e gestionata, dar pe termen foarte scurt", spune Lucian Anghel , economistul-sef al BCR, citat de Ziarul Financiar.

In ultima luna, Banca Nationala a Romaniei a devenit mult mai activa in gestionarea lichiditatii de pe piata interbancara , injectand lei, dar si sterilizand la nevoie fondurile excedentare.

BNR a injectat vineri 4,7 miliarde lei in sistem, aceasta dupa ce la inceputul saptamanii sterilizase peste 2 mld. lei, in cadrul primei operatiuni de atragerea de depozite
organizata de la sfarsitul anului trecut. Dealerii leaga injectia masiva de lichiditati de cererea mai mare de lei asteptata pentru aceasta perioada, in care companiile au de facut plati importante catre buget, potrivit ZF.

"Bani exista, dar sunt intr-un cerc vicios, in care increderea si cererea sunt problemele. Singura solutie sunt politicile stimulative", apreciaza Dorin Badea, seful Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank pentru ZF.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea